Houellebecq niet schuldig aan smaad moslims

Een Franse rechtbank in Parijs heeft de schrijver Michel Houellebecq (45) gisteren vrijgesproken van smaad en belediging van moslims.

Moskeeën in Frankrijk, mensenrechtenorganisaties en moslimgroeperingen hadden de auteur aangeklaagd wegens `belediging en het aanzetten tot discriminatie, haat of geweld jegens aanhangers van een bepaalde religie' naar aanleiding van een interview in september vorig jaar. Daarin had hij de islam onder meer `de stomste godsdienst van allemaal' genoemd. De in Ierland wonende Houellebecq, schrijver van Elementaire deeltjes en Platform, deed de uitlatingen vorig jaar in een vraaggesprek met het literaire tijdschrift Lire. Hij was niet aanwezig bij de uitspraak. Tijdens het proces had Houellebecq gezegd dat het kritiseren van een religie niet betekent dat hij haar aanhangers beledigt. De rechters vonden de waardeoordelen van de auteur weliswaar niet subtiel, maar zagen ook geen reden tot een veroordeling. Kritiek op oude teksten, betekent nog geen kritiek op de huidige belijders van de islam, zo oordeelde de rechtbank. Het feit dat de schrijver uiting geeft aan zijn persoonlijke afkeer van de islam, is op zichzelf geen belediging van de moslims en zet ook niet tot haat aan jegens de moslimbevolking, aldus het vonnis.