Herald Tribune komt volledig in handen van New York Times

De Amerikaanse uitgever van dagblad The New York Times krijgt de in Parijs gevestigde International Herald Tribune (IHT) volledig in handen. The New York Times koopt daartoe mede-aandeelhouder The Washinghton Post uit voor naar verluidt 72 miljoen euro.

De transactie, die eind dit jaar of begin volgend moet zijn afgerond, is tot stand gekomen na moeizame en harde onderhandelingen. The Washington Post verklaarde dat de beslissing om het belang van 50 procent in de IHT te verkopen ,,met grote tegenzin'' is genomen. Volgens de krant in Washinghton dreigde The New Tork Times met het uitgeven van een concurrerende krant en het het staken van verdere investeringen in de IHT als The Washington Post zijn deel niet zou verkopen. De IHT is samengesteld uit een mix van berichten uit beide Amerikaanse kranten aangevuld met artikelen die vanuit Parijs worden geschreven.

De `Trib', zoals de krant door veel lezers liefkozend wordt genoemd, is verlieslatend door de sterk afgekalfte advertentiemarkt. Sinds de terroristische aanslagen van 11 september vorig jaar zijn met name de reisadvertenties, een belangrijke inkomstenbron voor de krant, sterk teruggelopen. In de jaren daarvoor draaide de krant quitte. Ook het succes van de websites van The New York Times en The Washington Post spelen het dagblad parten.

De IHT, waarvan de wortels teruggaan tot 1887, wordt vooral gelezen door Amerikanen die in het buitenland verblijven. De krant heeft een oplage van bijna 264.000 exemplaren. Ongeveer 40 procent daarvan gaat naar hotels en vliegtuigmaatschappijen die grote aantallen afnemen.

In Nederland worden dagelijks circa 15.000 exemplaren verspreid. Sinds november vorig jaar bevat de in Nederland gedistribueerde Trib een vier pagina's tellende Engelstalige krant die de redactie van Het Financieele Dagblad verzorgt. De IHT wil daarmee lezers bedienen die geïnteresseerd zijn in Nederlands nieuws. Volgens een woordvoerder van IHT groeit de oplage van het dagblad in Nederland de laatste jaren met ongeveer 10 procent.

In 1966 stapte The Washington Post in de IHT, die tot dan toe volledig in handen was van de Amerikaanse familie Whitney. Een jaar later trad rivaal The New York Times toe. Vervolgens kochten beide kranten in 1991 de familie uit waardoor zij ieder een belang van 50 procent kregen.

The New York Times werkt al enige tijd aan expansie waarbij de goede naam van de krant als uithangbord fungeert. Naast de krant geeft het New Yorkse uitgeefbedrijf boeken uit en wordt in samenwerking met Discovery Channel gewerkt aan het opzetten van een nieuw televisiestation.

Het is nog onduidelijk welke plannen The New York Times heeft met de Trib. De New Yorkse uitgever zou plannen hebben om van de IHT een internationale editie van The New York Times maken. Daarmee zoekt de Amerikaanse krant volgens marktvorsers de concurrentie op met internationale dagbladen als The Wall Street Journal en de Financial Times. De krant zal volgens een redacteur van de IHT na de overname vermoedelijk geen artikelen meer afnemen van The Washington Post.