Gratis toneelstuk Ro Theater

Het Ro Theater in Rotterdam gaat alle dertien voorstellingen van het nieuwe toneelstuk Lava Lounge in de Rotterdamse Schouwburg gratis spelen. Vooraf en na afloop is er discussie met het publiek. Artistiek leider Guy Cassiers hoopt met de actie een breder publiek te trekken, en een discussie los te maken over de toegankelijkheid van kunst in Rotterdam.

Cassiers bedacht de actie uit ergernis over de discussie die onlangs in de Rotterdamse politiek over kunst is gevoerd. Onder het motto `De verbeelding heeft geen prijs' wil hij de politiek op positieve wijze van repliek dienen. Cassiers: ,,Ik wil een artistieke discussie aanzwengelen, in plaats van de commerciële discussie die nu wordt gevoerd. Er zou bezuinigd gaan worden, dat viel gelukkig mee. Maar de discussie die daarop volgde was onheus, plat en onjuist. Het kunstbeleid werd ineens tegenover het veiligheidsbeleid geplaatst. Er werd alleen in algemeenheid gesproken over `elitaire kunst' die geen subsidie zou moeten krijgen, omdat het niet voor `het volk' zou zijn. Het Ro Theater trekt zeker een bepaald publiek, maar dat is niet `de elite' of een andere afgebakende bevolkingsklasse. Misschien zijn we wel elitair, maar dat wil ik wel van het publiek zelf horen.'' Cassiers denkt wel dat er in het theater `meer mensen in de zaal' zouden moeten zitten. ,,Er is door de theatergroepen de afgelopen decennia te weinig gedaan om ons werk inzichtelijk te maken, bruggen te slaan tussen theater en publiek. Daar willen we iets aan doen. In Rotterdam is het geen evidentie dat er publiek komt. We hebben weinig vaste, trouwe bezoekers. Rotterdammers moeten per voorstelling gewonnen worden, wat ons overigens best goed lukt. Het probleem van te weinig publiek speelt meer in de provincie.'' Op 30 november wordt de gratis reeks voorstellingen afgesloten met een debat.