Gewone Amerikanen op kantoor

In 2000 vertoonde het International Film Festival Rotterdam in het hoofdprogramma, maar toch tamelijk onopvallend, Christopher Wilcha's The Target Shoots First, die dat jaar ook de prijs voor beste documentaire van het Slamdance-festival won. Hoewel de opnamen ongeveer gelijk begonnen, begin jaren negentig, liep Wilcha net iets voor op de documentaire Startup.com waar IDFA vorig jaar mee opende: beide films geven een openhartig kijkje van binnenuit, achter de schermen van een media-gerelateerd bedrijf. Wilcha legde min of meer uit schuldgevoel met een hi8-camera zijn wederwaardigheden vast als marketing manager van het platenpostorderbedrijf Columbia House in New York, waar hij op zijn 22ste aangenomen was omdat hij zo veel van grunge afwist. Hij kreeg de opdracht om de alternatieve muziek geschikt te maken voor een platenclub, of andersom. De aanpassing van zijn muzikale idealen aan de behoeften van het grootkapitaal liep ongeveer parallel met het succes van Kurt Cobain, alleen maakte die een eind aan zijn leven, toen Wilcha op het hoogtepunt van zijn macht verkeerde. Wilcha nam later ontslag, en monteerde tweehonderd uur materiaal terug tot een documentaire van zeventig minuten.

The Target Shoots First is een veel minder spannende documentaire dan Startup.com, misschien omdat de loop der gebeurtenissen minder dramatisch is, maar vooral omdat Wilcha geen filmmaker blijkt te zijn. Hij monteert aardig thema's aan elkaar, maar over de dynamiek van de muziekindustrie of over de evolutie van Wilcha's politieke geweten vertelt hij weinig. In plaats daarvan zie je gewone Amerikanen kantoorwerk doen, en dat komt niet vaak voor. Soms zeggen ze iets riskants over hun bedrijf of hun superieuren; vooral de angst die van hun gezicht straalt, is verontrustend. Maar echt veel onthult Wilcha niet in zijn charmante doch triviale `office movie'.

The Target Shoots First. Regie: Christopher Wilcha. Met: Christopher Wilcha, Marie Capozzi, David Hasselhoff. In 10 bioscopen (Docuzone).

    • Hans Beerekamp