`Gat in betaalsysteem'

Bankrekeningen zonder toestemming leegplukken met automatische incasso's is eenvoudig te doen. In het bancaire betalingssysteem zit een `enorm gat'.

Dat beweert Fons Schirris, penningmeester van Leefbaar Nederland en schrijver van het boek `Het dilemma 1.158.837.115 euro'. Schirris heeft ter illustratie via incasso's onrechtmatig honderdduizenden euro's van bankrekeningen van onder meer de VARA en VVD afgehaald. Het geld is inmiddels teruggeboekt.

Wie de fraudemethode van Schirris wil toepassen moet echter wel ondernemer zijn. De fraudeur moet beschikken over een incassocontract, dat bedrijven doorgaans van hun banken pas krijgen als zij aangetoond hebben dat zij bonafide zijn. Met behulp van het contract kan een ondernemer incasso-opdrachten laten uitvoeren. De banken controleren achteraf of er een machtiging is voor de incasso.

,,Dat werkt al zo sinds 1972'', zegt G. Boudewijn, secretaris van de Nederlandse Vereniging van Banken. ,,De bank heeft alle gegevens van een onderneming met incassocontracten. Als je fraudeert loop je snel tegen de lamp. De klant krijgt sowieso zijn geld terug als er zonder machtiging geld van zijn rekening is gehaald. Het probleem ligt dan vooral bij de bank.''