Franse troepen in Abidjan gebruiken traangas

Franse troepen hebben gisteren in Ivoorkust duizenden betogers met traangas uit elkaar gedreven toen ze probeerden een Franse militaire basis te bestormen in Abidjan, het commerciële centrum van het land. Meer dan vijftig mensen raakten gewond. Demonstranten schreeuwden `Weg met Frankrijk' en `Chirac, de slavendrijver'. Ze bekogelden blanke motorrijders. Alle Franse scholen in het land zijn gisteren uit voorzorg gesloten en alle Franse burgers in Abidjan werd aangeraden om binnen te blijven.

De betogers eisten de uitlevering van oppositieleider Alassane Ouattara, die zijn toevlucht heeft gezocht in de Franse ambassade na de mislukte staatsgreep van 19 september. Regeringsaanhangers houden Ouattara verantwoordelijk voor de militaire opstand die het land al vijf weken verscheurt. De oppositieleider heeft elke betrokkenheid ontkend en de rebellie afgekeurd.

De regering ontkende gisteren dat het leger moslims heeft vermoord in de stad Daloa, het centrum van de cacaoteelt. Volgens inwoners van Daloa hebben de soldaten aanvallen gepleegd op leden van de noordelijke Dioula-stam en op immigranten uit de buurlanden. Daarbij zouden tientallen doden zijn gevallen. De regering veroordeelde de aanvallen en zei dat de schuldigen misschien wel uniformen dragen maar geen regeringsmilitairen zijn.

Vertegenwoordigers van zes West-Afrikaanse landen komen vandaag in Abidjan bijeen om te proberen een eind te maken aan de crisis in Ivoorkust. Ze krijgen daarbij hulp van de Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki die voorzitter van de Afrikaanse Unie is. Ze moeten het eens worden over het vervolg op een staakt-het-vuren dat rebellen en regering vorige week donderdag zijn overeengekomen. De onderhandelingen tussen de twee partijen moeten nog op gang komen. Dat is lastig, omdat de regering wil dat de opstandelingen eerst hun wapens inleveren, terwijl de rebellen dat weigeren. De rebellen eisen het vertrek van president Laurent Gbagbo en nieuwe verkiezingen.

Vooruitlopend op de stationering van een West-Afrikaanse vredesmacht ziet het Franse leger toe op naleving van het staakt-het-vuren. De Fransen hebben hun troepenmacht in Ivoorkust sinds de couppoging meer dan verdubbeld tot naar schatting 1.200 man.

De ambassadeur van Ivoorkust bij de Verenigde Naties, Philippe Djangone-Bi, zei gisteren in New York dat ,,vreemde mogendheden'' achter de opstand zitten. Landen noemde hij niet, maar de Ivoriaanse regering heeft al eerder laten doorschemeren dat ze buurland Burkina Faso verantwoordelijk houdt. Islamitische immigranten uit dat land zijn de afgelopen weken herhaaldelijk in elkaar geslagen in Ivoorkust. Noorderlingen en buitenlanders dienen in het christelijke zuiden als zondebok.

Ivoorkust gold decennialang als oase van stabiliteit in explosief West-Afrika. De eerste staatsgreep in de geschiedenis maakte aan dat imago drie jaar geleden een eind. Sindsdien zijn de tegenstellingen tussen regio's en de verschillende bevolkingsgroepen sterk toegenomen.

Politieke leiders probeerden hun aanhang te vergroten door het aanwakkeren van vreemdelingenhaat.