Fraaie gelijkmaker geeft PSV zelfvertrouwen

PSV heeft met een gelijkspel tegen Borussia Dortmund de theoretische hoop op een plaats in de tweede ronde van de Champions League levend gehouden. De praktijk zal echter leren dat PSV in de laatste twee duels nog alles in het werk zal moeten stellen om te voorkomen dat de ploeg een plaats in het troosttoernooi om de UEFA Cup misloopt. Het enige winstpunt dat de Eindhovenaren gisteren in het Westfalenstadion haalden was dat ze niet tegen een nieuwe nederlaag waren aangelopen.

Met gemengde gevoelens vertrok de selectie van PSV vannacht weer met de bus van Dortmund naar Eindhoven. De Brabantse club die zichzelf zo graag ziet bij de elite van het Europese voetbal was er na de ontluisterende thuisnederlagen tegen Arsenal en Borussia Dortmund op gebrand in Duitsland revanche te nemen op alle criticasters die de afgelopen weken koeltjes oordeelden dat PSV simpelweg kwaliteit tekort komt. PSV slaagde met een zwakke eerste helft en een overtuigende tweede helft slechts ten dele in zijn missie.

In de matige eerste 45 minuten, waarin de gezapig spelende ploeg van coach Guus Hiddink bij vlagen werd weggetikt, kon PSV geen moment waarmaken dat het iets te zoeken heeft in de Champions League. PSV toonde in het eerste bedrijf tegen Dortmund aan dat de meeste spelers in het elftal eenvoudigweg de handelingssnelheid niet hebben die vereist is om op het hoogste Europese niveau mee te kunnen doen. De roodwitte formatie mocht van geluk spreken dat de Duitse kampioen voor rust onder leiding van de rasvoetballer Tomas Rosicky niet verder kwam dan een doelpunt van de Tsjechische reus Jan Koller. Met gebogen hoofden zochten de aangeslagen PSV'ers in de rust de kleedkamer op.

Na de pauze kwam de ploeg, waarin de 39-jarige Jan Heintze was vervangen door het 18-jarige talent Arjen Robben, als herboren het veld op. De miraculeuze metamorfose leverde al na drie minuten de wonderschone gelijkmaker op van Arnold Bruggink. De nummer tien van PSV, die met pijnstillers trainde om de pijn in zijn enkel te verdrijven, rondde een door Robben en Dennis Rommedahl opgezette aanval af met een vlammend schot in de hoek. De ontlading na het doelpunt waar de ploeg lang tijd naar had gesmacht was enorm.

Het doelpunt van Bruggink zorgde voor het beetje zelfvertrouwen waar het de selectie van Hiddink al een tijd zo aan ontbrak. Borussia Dortmund wist zich daarentegen niet goed raad met de situatie. De Duitsers, die aan een overwinning genoeg hadden om zich voor het eerst sinds vijf jaar te plaatsen voor de tweede ronde van de Champions League, hadden plotseling moeite om het spel te maken tegen de strijdende PSV'ers. De grote winnaar was de neutrale toeschouwer. Die werd een erg vermakelijke tweede helft voorgeschoteld.

Beide ploegen kregen volop kansen om de wedstrijd te beslissen. Maar mede dankzij sterk keeperswerk van Ronald Waterreus, die schoten van Lars Ricken, Ewerthon en Tortsen Frings knap pareerde, bleef PSV op de been. PSV had op zijn beurt met mogelijkheden voor Robben en invaller Adil Ramzi ook nog de kans gehad om de overwinning naar zich toe te trekken. Een zege voor PSV zou echter zeker na de matige eerste helft een te grote beloning zijn geweest voor de huidige nummer twee van Nederland. Maar PSV kon met opgeheven hoofd afscheid nemen van de meegereisde aanhang.

Het punt dat PSV in Dortmund behaalde was achteraf gezien vooral van grote psychologische waarde. De achterstand op Arsenal (7 punten), dat thuis met 2-1 verloor van Auxerre, Borussia (5 punten) en Auxerre (2 punten) is te groot om nog daadwerkelijk een rol van betekenis te kunnen spelen in Groep A. Een ploeg die in vier duels slechts één helft in staat is zich werkelijk te meten met de concurrentie heeft ook weinig te zoeken in het vervolg van het prestigieuze Europese voetbaltoernooi.

Na afloop zei Mark van Bommel tegen beter weten in nog altijd te geloven in een plaats bij de zestien beste clubs van Europa. ,,Ik ga hier toch met het gevoel weg dat we twee punten hebben laten liggen. We hadden kunnen winnen. Ik hou hier een katterig gevoel aan over'', zei de aanvoerder van PSV.

Zijn collega Waterreus was wat realistischer. De doelman, die zijn contract met PSV met twee jaar verlengde, had het duel met zeer gemengde gevoelens beleefd. ,,Na het doelpunt van Koller denk je `o nee, niet weer toch'. Iedere keer dat we verliezen doet met name voor de oudere jongens pijn'', zei Waterreus. Dat we in de tweede helft dan zo goed terugkomen geeft een gevoel van `Jezus, we kunnen het echt'. Voor dit punt kopen we natuurlijk uiteindelijk weinig. Het enige dat we kunnen doen na zo'n serie in de Champions League is naar ons zelf kijken.'' Het doelpunt van Bruggink heeft er in elk geval voor gezorgd dat het zelfbeeld van PSV eventjes niet meer dat van de Calimero van Europa is.

Borussia Dortmund

1

PSV

1

Ruststand 1-0. 10. Koller 1-0, 47. Bruggink 1-1. Schdsr: Cardoso Cortez Batista (Por). Tsch: 47.000. Gele kaart: Dede, Wörns (Borussia Dortmund), Van Bommel, Ooijer, Vogel (PSV)

    • Koen Greven