`Filialen banken verplicht open'

De PvdA wil de banksector per 1 januari 2004 verplichten op iedere 10.000 inwoners een bankfiliaal open te houden. Via een omslagstelsel zouden de banken gezamenlijk voor de kosten van de nieuwe filialen moeten opdraaien.

Dat heeft Kamerlid Crone (PvdA) gisteren voorgesteld. Eerder al bleek dat een groot deel van de Tweede Kamer voorstander is van het in stand houden van een aantal basisfuncties van de banken op het platteland en in stadswijken.

De gisteren ingediende initiatiefwet gaat verder dan een eerder voorstel van de PvdA om in plattelandsgemeenten bankfilialen open te houden. Crone heeft geen vertrouwen in het overleg dat banken onderling voeren over het openhouden van filialen. ,,Ze zijn allemaal bezig met bezuinigingen en als er eentje een filiaal sluit, doen anderen dat ook'', aldus Crone.

Crone wil dit mechanisme omzetten in ,,een positieve concurrentie''. ,,Als er ergens op de kaart een witte plek onstaat, kunnen banken daarop inschrijven. De Nederlandsche Bank houdt toezicht en geeft de locatie aan de bank die het beste voorstel heeft'', zegt Crone. Banken hoeven niet zelf gebouwen te kopen, ze kunnen ook een aantal basisfuncties in bijvoorbeeld een gemeentehuis of een drogist onderbrengen.

Omdat de filialen financiële compensatie krijgen die betaald wordt door de andere banken (via het omslagstelsel waaraan ook internetbanken moeten bijdragen), houden ze elkaar volgens Crone ,,scherp in de gaten''. Te dure filialen zullen worden afgekeurd door de rest, zo verwacht hij.

Het voorstel is volgens Crone niet in strijd met de mededingingswet. Banken moeten samenwerken op basis van de wet, waarmee de grond voor een bezwaar van de NMa vervalt.

Hein Blocks, directeur van de Nederlandse Vereniging van Banken is sceptisch over het plan. ,,Bedrijven hebben toch het recht van vrije vestiging? Je kan Albert Heijn toch ook niet verplichten om een winkel open te houden in een dorp als dat economisch niet haalbaar is.''