`Er knapte iets bij mij'

,,Een blinde vlek.'' Op de avond van zijn 71ste verjaardag blikt Dirk de Groot, hoofdverdachte in de Clickfondszaak, terug op een onstuimige dag die eindigde op het politiebureau. De in Zwitserland woonachtige Nederlandse vermogensbeheerder zorgde gistermiddag voor een bizarre apotheose van een zitting in de Amsterdamse rechtszaal. Het gebeurde allemaal aan het eind van de bijeenkomst waarin de rechtbank had geoordeeld dat de zaak tegen De Groot, ondanks onzorgvuldigheden van justitie, volgende week toch van start kan gaan. Toen het vonnis was voorgelezen en de rechters de zaal reeds hadden verlaten, ontfermde zijn vrouw zich over haar hevig teleurgestelde echtgenoot. ,,Ze zei: `je zal wel boos zijn''', vertelt De Groot. ,,Op dat moment keek ik op en zag ik dat officier van justitie Tonino zich stond te verkneukelen. Door zijn triomferende grijns knapte er iets bij mij.''

De Groot had zichzelf niet meer in de hand, stormde op Tonino af en sloeg hem neer, waarna hij wild op de gevallen aanklager inbeukte. Zijn zwager kon hem slechts met moeite van de officier aftrekken. ,,Het was onverstandig; ik had dat nooit moeten doen'', zegt hij nu. ,,Maar in één keer kwam al het verdriet boven dat ook mijn vrouw al die jaren is aangedaan. Dát was de reden voor mijn woede, nog niet eens het vonnis.''

Al tijdens de behandeling van de zaak, enkele weken geleden, werd duidelijk hoeveel emotie er in het dossier-De Groot schuilt. De familie verloor hun jongste zoon (32), die aan een ongeneeselijke vorm van angstneurose leed. Toen De Groot in 1997 tijdens een bezoek in Nederland werd gearresteerd, kreeg zijn zoon te maken met huiszoekingen in het ouderlijk huis in Zwitserland en kon hij geen contact meer met zijn ouders hebben, wat vanwege zijn ziekte nodig was. De Groot koppelde eerder in de rechtszaal het verlies van zijn kind aan de Clickfondszaak, die hij vergeleek met de Kristallnacht in 1938. ,,Justitie heeft mijn goede naam, bestaanszekerheid en toekomst aan scherven gegooid'', aldus De Groot toen. Officier van justitie Tonino liet vanmorgen weten dat hij geen aparte aangifte tegen De Groot zal doen en het incident als een affaire ,,tegen het OM als insitituut en niet tegen mijn figuur te zien.'' Of hij persoonlijk in staat is de zaak voort te zetten, weet hij nog niet. Overigens was Tonino helemaal niet betrokken bij de Clickfondszaak in 1997. Hij kwam pas later zijn collega H. de Graaff versterken, die inmiddels bij het OM weg is. Het vervolg van het proces is volgende week woensdag.

clickfonds: pagina 20