Energiebedrijven vechten om Remu

Er is een overnamestrijd ontstaan rond het Utrechtse energiebedrijf Remu. Naast het Zuid-Hollandse Eneco heeft ook het Zeeuwse Delta, samen met staatsbedrijf Tennet, een voorlopig bod uitgebracht. Ook energiebedrijf Nuon zou interesse hebben.

Delta, de nummer vijf onder de Nederlandse energiebedrijven, zegt dat het samen met een partner een voorlopig bod heeft gedaan op Remu, de huidige nummer vier in de sector. ,,We hebben een niet-bindend bod gedaan en kijken nu de boeken van Remu in'', aldus een woordvoerster. Of Delta ook een eindbod zal indienen voor de deadline van 13 november wil het bedrijf niet zeggen. Ook wil het niet kwijt wie de partner is. Het lijkt echter waarschijnlijk dat staatsbedrijf Tennet samen met de Zeeuwen op overnamepad is. Tennet wil geen commentaar geven, maar geeft toe dat het geïnteresseerd is in de netwerken van energiebedrijven die te koop staan. ,,Wij zien voordelen in uitbreiding'', aldus een zegsman. Tennet is in handen van de rijksoverheid terwijl de energiebedrijven eigendom zijn van lokale overheden.

Met de nieuwe bieders lijken er nu drie partijen die Remu willen kopen. Het bedrijf zette zichzelf in juli in de etalage nadat de Spaanse energiegigant Endesa van de koop afzag als gevolg van nieuwe eisen van de Nederlandse overheid.

Eneco was de eerste die publiekelijk interesse toonde voor Remu. Het bedrijf zegt zeker van plan te zijn een eindbod uit te brengen. Het moet dan waarschijnlijk ook de concurrentie aan met Nuon dat de derde bieder zou zijn. Nuon wil niet zeggen of het een bod heeft gedaan, maar recentelijk zei topman L. van Halderen dat hij schaalvergroting wil als tegenwicht tegen de buitenlandse energiegiganten.