Een vasthoudend type

Recht door zee en vasthoudend. Zo omschrijven bekenden Karien van Gennip (34), sinds kort projectleider herinrichting bij de Autoriteit-FM, de toezichthouder op de Nederlandse financiële markt.

Bij de voormalige STE is Van Gennip verantwoordelijk voor zowel het ontwerp als de uitvoering van de reorganisatie van de uitdijende AFM. Het is een hele verandering na acht jaar bij het Amerikaanse consultancybureau McKinsey, de organisatie waar ze sinds haar afstuderen in 1993 vrijwel onafgebroken voor werkte.

De nieuwe baan is echter een grote uitdaging voor Van Gennip, zegt Julie Ascoop, die de inwoonster van Amsterdam kent uit Delft, waar ze tijdens hun studie beiden lid waren van het studentencorps. ,,Bij McKinsey maken ze altijd plannen en tegen de tijd dat de klant deze gaat uitvoeren, is McKinsey al weer weg. In haar nieuwe baan gaat ze echt plannen uitvoeren.''

Van Gennip begon bij McKinsey na haar studie technische natuurkunde. Na een start als junior medewerker in Amsterdam klom ze op tot projectleider in San Francisco. Aan de Amerikaanse westkust was ze in 1999 en 2000 verantwoordelijk voor strategische en financieringsvraagstukken voor jonge bedrijven in Silicon Valley.

Daar ook ontmoette ze Rick Rubin, topman van internetbedrijf Pointshare, die McKinsey raadpleegde over de vraag hoe zijn onderneming het beste kon groeien. Van Gennip had de leiding over het team dat zijn bedrijf bijstond. ,,Ik was zeer onder de indruk. Ze is intelligent, werkt keihard en welk probleem er ook bestond, zij vond een oplossing'', aldus Rubin. De Amerikaan vond de openheid van Van Gennip een openbaring. ,,De meeste consultants vertellen cliënten vaak alleen maar wat ze willen horen. Ze zijn politiek correct, maar Karien was recht door zee en vertelde op een kordate maar vriendelijke manier wat ze van dingen vond en wat er beter kon. Dat respecteerde ik zeer.''

Hard werken deed Van Gennip ook al voordat ze bij McKinsey kwam. Tijdens de studie Technische Natuurkunde aan de TU in Delft is ze ook actief in de Universiteitsraad, als voorzitter van de grootste studentenfractie. ,,Ze zette zich erg in om de studieduur van technische studies te verlengen naar vijf jaar. Niemand geloofde dat dit zou lukken, maar zij ging door met praten met politici. Het was vechten tegen de bierkaai, maar uiteindelijk is het er doorgekomen'', zegt Ascoop. ,,Als anderen zeggen dat het onmogelijk is, gaat zij er juist mee aan de slag.''

Die ervaring heeft Josee Hulshof ook. Zij werkte op het ministerie van Volksgezondheid en werd de studiebegeleidster van Van Gennip toen deze haar afstudeerscriptie schreef. De scriptie werd later gebruikt voor een beleidsnota voor de toenmalige minister Borst. ,,Ze is erg vasthoudend, maar op een aardige, niet op een pinnige manier'', zegt Hulshof, die vertelt hoe Van Gennip eens een zaal vol sceptische ambtenaren enthousiast kreeg. ,,We wilden een andere methode invoeren waardoor het ministerie tot een betere prioriteitstelling kon komen. De nieuwe methodiek was veel systematischer dan voorheen en het was helemaal niet vanzelfsprekend dat dit geaccepteerd zou worden. Maar Karien hield een geweldige presentatie, waardoor de gehele zaal inzicht kreeg in wat de bedoeling was en iedereen was in één klap enthousiast.''

    • Heleen de Graaf