Crisis bij Veronica na doorstart

Bij omroepvereniging Veronica is een vertrouwenscrisis ontstaan. Het managementteam en de ondernemingsraad hadden het vertrouwen in het bestuur opgezegd. Desondanks blijft het bestuur zitten.

Het bestuur besloot gisteravond aan te blijven omdat het nog wel het vertrouwen geniet van de ledenraad. De ondernemingsraad is deze beslissing ,,koud op het dak gevallen'', zegt woordvoerder Rens Muller. ,,Het verbaast ons heel erg. Als je een motie van wantrouwen jegens het bestuur indient en het bestuur blijft vervolgens zitten, heb je een probleem.''

Naar verluidt heeft de OR grote moeite met het bestuur omdat het te autonoom zou optreden. Het bestuur zou te veel zelf met plannen komen, terwijl het eigenlijk louter moet controleren wat het managementteam doet. De OR-woordvoerder wil bevestigen noch ontkennen dat dit het probleem is.

In het managementteam van Veronica zitten onder anderen de televisiedirecteur, de blad-directeur, de financieel directeur en de directeuren van Veronica Digitaal en litho. Algemeen directeur Jan Bruins bevestigt dat het managementteam het vertrouwen in het bestuur had opgezegd, maar wil verder ,,in het belang van Veronica'' geen mededelingen doen. De ledenraad van Veronica was vanochtend niet bereikbaar voor commentaar.

Voornaamste zorg van de ongeveer 200 personeelsleden van Veronica is de min of meer mislukte herlancering van het tv-station Veronica afgelopen september. Veronica zond eerst op het muziekstation TMF uit, tegenwoordig deelt het een kanaal met Kindernet. Er kijken niet meer dan gemiddeld 5.000 mensen naar, een marktaandeel van 0,1 procent. Veronica had op 2 procent gerekend. Er is wel fors in het station geïnvesteerd, naar verluidt zo'n 20 miljoen euro.

Volgens de woordvoerder van Veronica-voorzitter Willem van der Meer de Walcheren stond het bestuur op het punt op te stappen. ,,Maar de ledenraad is het hoogste orgaan. Als die vertrouwen heeft in het bestuur, kan dat aanblijven.'' De ledenraad vertegenwoordigt de 1,1 miljoen leden van het Veronica-blad. De Veronica-voorzitter zelf en andere leden van het bestuur waren niet bereikbaar voor commentaar.

December 1999 besloot Veronica uit de Holland Media Groep (RTL4, RTL5 en toen nog Veronica) te stappen, omdat het zich niet kon vinden in de koers van HMG. Veronica was toen de grootste inkomstenbron voor de HMG en bedong meer autonomie en geld voor haar programmabeleid. De HMG vond dat Veronica ook rekening moest houden met (investeringen in) RTL4 en RTL5. Veronica trad in 1995 toe tot de HMG. Daarvoor was het een publieke omroep.

Maart 2000 stapte Veronica uit de HMG. Ze mocht het programmablad en de naam meenemen. De programma's en de presentatoren bleven echter bij de HMG. HMG doopte de zender om tot Yorin, die nu 5 procent marktaandeel heeft.