Corus verkoopt aluminium

Het Brits-Nederlandse staal- en aluminiumconcern Corus verkoopt het grootste deel van zijn aluminiumdivisie voor 861 miljoen euro aan het Franse Pechiney, één van de grootste aluminiumproducenten ter wereld. Eerder dit jaar verkocht Corus al zijn belang van 20 procent in de Canadese aluminiumsmelter Alouette voor 165 miljoen dollar aan Alcan.

Corus maakte vanochtend bekend dat het met Pechiney een principe-akkoord heeft bereikt over de aluminiumverkoop, die formeel nog moet worden goedgekeurd door de aandeelhouders, de Europese Commissie (Mededinging) en de ondernemingsraad van Corus. De OR eist harde garanties dat met name in IJmuiden (het voormalige Hoogovens) de noodzakelijke investeringen worden gedaan om er voor te zorgen dat de fabriek ook in de toekomst één van de toonaangevende staalbedrijven van Europa blijft. De raad staat daarbij in zijn visie lijnrecht tegenover de directie van Corus. Volgens de directie is de aluminiumdivisie verkocht, omdat Corus na een misluke overnamepoging van het Duitse VAW geen mogelijkheden meer zag tot een belangrijke speler op de aluminiummarkt uit te groeien. COR-voorzitter Frits van Wieringen van Corus zegt echter: ,,Wij zullen natuurlijk niet helemaal kunnen voorkomen dat Corus een flink deel van de opbrengst van het aluminium gebruikt voor het verminderen van de schuldenlast van het bedrijf, maar dat mag niet ten koste gaan van de concurrentiepositie van een sterk staalbedrijf als Corus IJmuiden. Het is de slechte financiële situatie die Corus dwingt het aluminium te verkopen, niet de marktomstandigheden.''

De verkoop van het aluminium aan Pechiney heeft geen betrekking op de smelterijen van Corus in Delfzijl en Voerde, waar in totaal zo'n 1.000 mensen werken.

Pechiney beschikt zelf over voldoende aluminiumsmelters en is dan ook vooral geïnteresseerd in de zogeheten `downstream-activiteiten' van Corus, met name de fabriek in het Duitse Koblenz waar de aluminiumblokken uit de smelterijen worden verwerkt tot platen voor vliegtuigen, treinvloeren, bouwmaterialen en producten voor de autoindustrie.

De aluminiumdivisie van Corus behaalde vorig jaar een omzet van 1,55 miljard euro en is winstgevend. In het staal heeft Corus de afgelopen jaren, met name in Engeland, meer dan twee miljard euro verlies heeft geleden.