Circusartiesten Ajax geven onnodig voorsprong weg

De show was bij vlagen mooi, het uiteindelijke resultaat (1-1) diep triest. Tegen de beperkte Noorse voetballers van Rosenborg gedroegen de Ajacieden zich soms heel opzichtig als circusartiesten met fraaie technische hoogstandjes. Een vorm van hooghartigheid die ten slotte genadeloos werd afgestraft. Volkomen onnodig gaf Ajax de overwinning in de slotfase nog uit handen toen het team uit Trondheim een strafschop mocht nemen na een (noodzakelijke) handsbal van Jelle van Damme in het zestienmetergebied.

Trainer Ronald Koeman probeerde zijn teleurstelling gisteravond zoveel mogelijk te verbergen. Een snelle berekening leerde hem dat Ajax in de afsluitende thuiswedstrijd tegen Internazionale met twee doelpunten verschil moet winnen, als het uitduel tegen Olympique Lyon volgende week een nederlaag oplevert. ,,Maar in Frankrijk hebben we best wel kansen'', dacht Koeman hardop. ,,Want je ziet dat Inter daar ook drie keer kan scoren.'' Overigens, ook als Rosenborg wel was verslagen, zou Ajax in de laatste wedstrijd vermoedelijk eveneens een overwinning nodig hebben om de volgende fase van de Champions League te bereiken. Het onderlinge resultaat geeft immers bij een gelijke stand in punten de doorslag.

Tenzij de Noorse ploeg van coach Nils Arne Eggen de komende weken nog voor een stuntje kan zorgen. Maar dat lijkt gezien de kwaliteit van dit team niet erg waarschijnlijk. In de eerste helft werd Rosenborg, dat tot gisteren in Champions League-duels in uitwedstrijden elf keer op rij had verloren, bij vlagen weggespeeld door Ajax. De Noren konden toen het vege lijf alleen redden door de bal naar voren te trappen, waar spits Azar Karadas in zijn eentje weinig uitrichtte. De treffer van Zlatan Ibrahimovic, nadat Andy van der Meyde de bal gelukkig mee had gekregen, was een magere afspiegeling van de werkelijke krachtsverhoudingen.

Ajax ergerde zich kennelijk aan de ultradefensieve speelwijze van de Scandinaviërs. ,,De ploeg raakte nogal gefrustreerd'', constateerde ook Eggen. Hij vond dat de organisatie in zijn defensie steeds goed was geweest.

Ibrahimovic, die toch al geen beste reputatie op dit gebied heeft, kon zich bij een botsing met Erik Hoftun niet beheersen en haalde twee keer uit naar de Noor. De Spaanse arbiter Arturo Ibañez Dauden bestrafte het voorval slechts met een gele kaart, rood was op zijn plaats geweest. Koeman verklaarde later dat hij eerst de beelden van het incident moet zien om te kunnen oordelen. ,,Maar als het waar is dat Ibrahimovic heeft geslagen, dan ga ik daar zeker met hem over praten. Dit zijn dingen die niet kunnen. Je krijgt de scheidsrechter zo ook nog tegen. Het was bovendien onnodig, want de wedstrijd verliep goed voor ons.''

Na de openingstreffer demonstreerden Ibrahimovic, Van der Meyde en Litmanen wat ze met een bal kunnen. Als de voormalige trainer Wiel Coerver op de tribune had gezeten, zou hij het gegoochel met hoge cijfers hebben beloond. Het kwam een beetje treiterend over. En het bleek achteraf een vorm van misplaatste arrogantie. Koeman zag het anders. ,,Als het geen balverlies oplevert, heb ik er geen moeite mee. Verder hebben we heel serieus gespeeld. Ik had ook niet het idee dat mijn spelers dachten dat ze er al waren.''

Rosenborg liet zich door de gallery play van Ajax niet ontmoedigen, integendeel. Het team, dat afgelopen weekeinde nog voor de elfde keer op rij kampioen van Noorwegen was geworden, raakte in de tweede helft steeds meer geïnspireerd om wat aan de achterstand te doen. Daarbij gaf Ajax op het middenveld te gemakkelijk het initiatief uit handen. Met name Jari Litmanen mocht zich dat aantrekken. Hij kon de spitsen niet meer bereiken en liet zich erg vaak terugdrukken. Terwijl Koeman in de eerste helft nog van mening was dat de Fin te dicht achter Ibrahimovic speelde.

De trainer van Ajax dacht dat de vermoeidheid zijn manschappen had opgebroken. Rosenborg leunde in de eerste helft immers in een fauteuil achterover. Terwijl Ajax met het aanvalsspel juist veel krachten verspeelde. Tomas Galásek verwees die theorie echter naar het land der fabelen.

Koeman duidde verder op een gebrek aan internationale ervaring bij de Ajacieden. Dat gold dan voornamelijk voor de voorhoedespelers. Witschge, die speelt als in zijn beste dagen, Litmanen, Bergd⊘lmo en Galásek hebben routine genoeg. Dat geldt natuurlijk niet voor Ibrahimovic, zijn vervanger Mido en zeker niet voor Nourdin Boukhari.

De aankoop van Sparta had de voorkeur gekregen boven Victor Sikora. Na zijn twee treffers tegen AZ leek het Koeman wel een goede gedachte de linksbuiten een kans te geven in het basisteam. ,,Sikora zit bovendien nog steeds in een moeilijke situatie'', aldus Koeman. Boukhari en de eveneens jeugdige linksback Jelle van Damme zorgden op hun flank voor te weinig rendement. Koeman kon niet ontkennen dat Boukhari soms op de verkeerde momenten met de bal aan de voeten een sprint inzette. En ook schoot hij een paar keer vanuit een kansloze positie op doel. Toch zou Boukhari een typische linksbuiten voor Ajax kunnen worden. Koeman: ,,Het zijn nog zeer grillige spelers.''

Het is de vraag of Ajax daarmee verder komt in de Champions League. De kans bestaat dat over enkele weken opnieuw de conclusie kan worden getrokken dat het Nederlandse clubvoetbal niet verder reikt dan het niveau van de UEFA Cup.

Ajax

1

Rosenborg BK

1

Ruststand 1-0. 41. Ibrahimovic 1-0, 85. Enerly 1-1 (strafschop). Scheidsrechter: Ibanez (Spa). Toeschouwers: 40.000. Rode kaart: 84. Van Damme (Ajax). Gele kaart: Ibrahimovic, Galasek, Van der Meyde, Chivu (Ajax), Berg (Rosenborg BK).

    • Erik Oudshoorn