Aziatische buren alert op terreur

Sinds de bommen op Bali nemen Zuidoost-Aziatische landen allerlei maatregelen die niet alleen beogen terroristische aanvallen voor te zijn, maar ook de gevolgen ervan te beperken. In de laatste categorie valt de daad van de verzekeraars in Singapore. Ze kwamen met nieuwe polisvoorwaarden die bepalen dat er niet wordt uitgekeerd als de schade het gevolg is van een terroristische aanslagen. Een autoverzekeringspolis omschrijft dat als een daad die ,,wordt uitgevoerd voor politieke, religieuze, ideologische of andere doeleinden inclusief het schrik aanjagen van de bevolking''.

De stadstaat ziet zichzelf als uiterst veilig, maar merkt nu dat het buitenland daar anders over denkt. Vooral Australië, dat een reiswaarschuwing heeft doen uitgaan voor een groot deel van Zuidoost-Azië, inclusief Singapore. ,,Als u toch gaat'', is een van de waarschuwingen, ,,mijdt dan menigten.'' Nadat Australië een filmfestival afgelaste in Kuala Lumpur verklaarde de gekrenkte vice-premier Abdullah Badawi van Maleisië: ,,Dat land is snel bang. Men moet zich beter laten informeren. Maleisië is veilig.''

Buurland Singapore voelt zich evenzeer onheus bejegend door investeerders die weg dreigen te blijven en popgroepen, zoals Oasis, die hun concerten annuleren en louter `Bali' als reden voor afzegging geven. ,,Overdreven'', oordeelt de bevolking. Tegelijk krijgen 5.000 bewakers van appartementencomplexen met een hoog `expat-gehalte' aanvullende trainingen onder meer in het omgaan met verdachte pakketjes.

Thailand geldt, ook voor Australië, als veilig. Toch zijn daar de politiepatrouilles sterk opgevoerd bij toeristische trekpleisters zoals Pattaya, Phuket en Patpong, het uitgaanscentrum van de hoofdstad Bangkok. De plekken kampen met een plotselinge toename van bezoekers, doordat ze in plaats van Bali, Thailand kiezen.

De Thaise Nationale Veiligheidsraad heeft bovendien een hotline opengesteld die mensen kunnen bellen als ze terroristische activiteiten vermoeden. ,,We rekenen vooral op taxichauffeurs'', zei de directeur van de Raad. Verder komt de regering vaker bijeen om over de veiligheid te praten en maakt ze haast met antiterreurwetgeving, die vooral voorziet in strengere grenscontroles.

De Filippijnen hebben nog het meest met terreuraanslagen te maken, al betwijfelen kenners of de recente reeks bomaanslagen daar enig verband houdt met de `Bali-bom'. Voortaan rijden er politiemannen mee met bussen en is de bewaking van vakantieparken en winkelcentra opgevoerd. Verder oefenen in het noorden van het land duizend Amerikaanse militairen samen met Filippijnse collega's en heeft president Gloria Arroyo alle burgemeesters van het land toestemming gegeven lokale rampfondsen te gebruiken om zich tegen terreur te wapenen.

De fondsen waren oorspronkelijk bedoeld voor calamiteiten als tyfoons en overstromingen, maar mogen nu worden aangewend voor bijvoorbeeld metaaldetectors en snuffelhonden. ,,Want vanaf nu'', liet de president via haar woordvoerder weten, ,,beschouwen we terrorisme als een calamiteit.''

    • Robert Giebels