Akzo schrapt driehonderd banen farma

Akzo Nobel schrapt driehonderd banen bij zijn farmaciedochter Organon. Dat maakte het chemie-, verf- en farmacieconcern vanochtend bekend tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers.

De ontslagen vallen bij vestigingen in onder meer de Verenigde Staten en Japan. In Europa worden geen banen geschrapt, zo vertelde financieel directeur Fritz Fröhlich. ,,Beheersing van de kosten staat nu bij iedereen hoog op de agenda'', zei hij. Wegens de aanhoudend zwakke economie zal die situatie nog zeker een jaar duren, aldus Fröhlich.

De omzet van Akzo Nobel steeg in het derde kwartaal van dit jaar met een procent naar 3,5 miljard euro, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Doordat het bedrijf extra kosten heeft moeten maken, daalde de winst over het derde kwartaal met 3 procent naar 232 miljoen euro. De zwakke koers van de Amerikaanse dollar en de Braziliaanse real speelde het concern onder meer parten. ,,Dat heeft ons 25 miljoen euro gekost'', zei Fröhlich. Daarnaast moet het bedrijf dit jaar in totaal 80 miljoen euro extra in zijn pensioenfonds stoppen om de voorzieningen op peil te houden. ,,Voor dit kwartaal betekent dat dus nog eens een extra post van 20 miljoen euro'', aldus de financieel directeur.

Het bedrijfsresultaat van de drie farmacie-dochters Organon, Intervet en Diosynth daalde met 9 procent naar 183 miljoen euro. Akzo had meer inkomsten verwacht van Arixtra, een nieuw medicijn tegen trombose. Maar de verkoop van het onlangs in de Verenigde Staten gelanceerde middel verloopt moeizamer dan verwacht. De omzet in het derde kwartaal bedroeg 2 miljoen euro. Akzo verwacht dat de jaaromzet uiteindelijk op circa 1 miljard euro uitkomt. Daarnaast stegen de investeringen in onderzoek & ontwikkeling bij de farmacie-dochters met ruim 20 procent naar 153 miljoen euro.

Het bedrijfsresultaat bij de divisie verf steeg met 5 procent naar 136 miljoen euro. Akzo versterkte zijn positie in de poederverven door de overname van een Amerikaans bedrijf op dit gebied, en een joint venture met een Mexicaans bedrijf. Bij deze divisie verdwijnen 2.000 banen.

Bij de divisie chemicaliën daalde het bedrijfsresultaat met 4 procent naar 77 miljoen euro.

De winstwaarschuwing die het bedrijf in juli gaf, wordt vooralsnog niet verder bijgesteld.

Fröhlich verwacht over het hele jaar een winst te boeken die iets lager ligt dan 930 miljoen euro, de winst die het concern in 2001 maakte.