ABB wankelt na koersval en twijfels

Het Zwitsers-Zweedse technologieconcern ABB wankelt. De aandelenkoers is vanmorgen op de beurs van Zürich verder getuimeld, nadat gisteren het aandeel al bijna 62 procent lager sloot.

Beleggers zijn wantrouwend geworden nu ABB-topman Jürgen Dormann heeft gezegd dat de interne rapportage aan de concerntop mankementen vertoont.

Morgen zou ABB de cijfers over het derde kwartaal bekendmaken. Maar een woordvoerder in Zürich zei vanmorgen dat dit misschien wordt uitgesteld.

Kredietbeoordelaars Moody's en Standard & Poor's verlaagden gisteren hun waardering voor de schuldpositie van ABB tot het laagste niveau.

Managers bij ABB zouden de werkelijke problemen onderschatten en de zaken rooskleuriger voorstellen dan ze zijn. ,,Ik moet echt uitzoeken wat wishful thinking en wat werkelijkheid is'', zei topman Dormann gisteren over zijn eigen management.

Nog maar vijf weken geleden vertelde hij dat het concern gezond was. En al is hij pas in september aangetreden, financiële analisten wijzen erop dat Dormann daarvoor bijna een jaar voorzitter was van de raad van commissarissen en ABB dus goed zou moeten kennen.

ABB wordt belaagd door asbestclaims op zijn Amerikaanse dochter. Gisteren zei het concern de omvang van schade niet meer te kunnen overzien, ook al probeert ABB die te beperken tot deze dochter en wordt haar faillissement overwogen. Vorig jaar leed ABB voor het eerst in zijn geschiedenis verlies (691 miljoen dollar) en in het vierde kwartaal van 2001 zelfs bijna een miljard dollar nettoverlies, hoofdzakelijk door deze claims.

Volgens analisten zijn het niet alleen de asbestclaims die ABB parten spelen, het concern boekt ook verder slechte resultaten, niet in de laatste plaats op de energiemarkt. De banken gaven ABB dit jaar een noodkrediet van 3 miljard dollar, waarvan inmiddels één miljard dollar door ABB is opgenomen. Dat bedrag zou in december al moeten worden afgelost. Een betrokken topbankier zegt tegen deze krant dat ,,ABB een van de grote Europese debacles is''.

ABB heeft wereldwijd bijna 150.000 mensen in dienst en is actief in 100 landen, waaronder Nederland. Vorig jaar had het concern (van elektriciteitscentrales tot robots) een omzet van 24 miljard dollar, waarvan de helft in Europa.

Op de beurs van Zürich zette ABB vanmorgen zijn vrije val van gisteren voort, toen het bijna 62 procent lager sloot. Omstreeks het middaguur stond de koers nog eens 15 procent lager.