Zwarte Madonna

De komst van de HSL is voor de NS en enkele andere instituties waaronder het ministerie van VROM, aanleiding om stations en hun omgeving aan te pakken. Werden tot nu toe rondom stations alle kaarten gezet op kantoren, nu deze markt inzakt, moet woningbouw uitkomst bieden. ,,Wonen brengt levendigheid en veiligheid'', aldus Hans Denijs, directeur `sleutelprojecten' van het ministerie van VROM, en haast zich om te verklaren dat het bouwen van deze woningen niet zal gebeuren zoals de Zwarte Madonna in Den Haag, ,,die al na vijftien jaar achterhaald was''. Waarom dit woongebouw, dat bij het Centraal Station in Den Haag tegenover het ministerie van VROM ligt, achterhaald zou zijn maakt hij niet duidelijk.

De Zwarte Madonna is een normaal woongebouw, geliefd bij de meer dan 600 bewoners. Omdat het gebouw langs de route tussen het station en het centrum ligt, is er beneden winkelruimte beschikbaar. De Zwarte Madonna moet plaatsmaken voor nog meer kantoren en ministeries in dit gebied. Als ze bij VROM consequent zijn, moeten ze nu zorgen dat hun zwarte buurvrouw blijft staan. Niet de Madonna, maar de sloopplannen van de gemeente Den Haag zijn door deze nieuwe kijk op stations achterhaald.

    • Carel Weeber
    • Architect Zwarte Madonna