Zalm sluit coalitie VVD met PvdA uit

VVD-leider Zalm acht samenwerking met de PvdA na de verkiezingen van 22 januari 2003 uitgesloten. Zalm, gisteren op werkbezoek in Amsterdam, noemde de kans op een kabinet met VVD en PvdA ,,nul''.

Tegelijkertijd stelde Zalm voorwaarden aan een voortzetting van de coalitie met het CDA. Hij claimde gisteren ten minste een half miljard euro extra voor veiligheid voor de komende regeerperiode. Dat geld wil hij weghalen bij ontwikkelingssamenwerking en de publieke omroep. In de onderhandelingen voor het strategisch akkoord van CDA, LPF en VVD waren de christen-democraten niet bereid het vaste percentage voor ontwikkelingssamenwerking op te geven. De VVD neemt met haar eisen verder afstand van het regeerakkoord, waarvan CDA en VVD eerder zeiden dat tot inzet van de verkiezingen te willen maken. Eerder al zei Zalm het spaarloon toch in stand te willen houden, terwijl in het regeerakkoord was afgesproken dat te vervangen voor een levensloopregeling.

Kandidaatlijsttrekker Wouter Bos (PvdA) wil de hypotheekrenteaftrek voor de hoogste inkomensgroepen aanpakken. Dat zei hij gisteren in een debat met de andere PvdA-kandidaten voor het lijsttrekkerschap, Van Nieuwenhoven en De Vries, in het Amsterdamse hotel Krasnapolsky.

Bos wil dat nieuwe huiseigenaren die in het hoogste belastingtarief (52 procent) vallen, niet meer tegen dat percentage hun hypotheekrente mogen aftrekken. In plaats daarvan zullen nieuwe huiseigenaren nog slechts 42 procent van de rente af mogen trekken, zo stelde Bos. Met de winst die dit oplevert, wil hij starters op de woningmarkt helpen bij de aanschaf van hun eerste huis. Hun aftrektarief zou dan tijdelijk verhoogd kunnen worden naar 52 procent, om daarna langzaam te verlagen naar 42 procent. Huidige huiseigenaren worden ontzien, zegde Bos toe. Ook kandidaat-lijsttrekker Van Nieuwenhoven zei de hypotheekrente te willen aanpakken om starters te helpen.

Gisteren maakte premier Balkenende – na een tweede bezoek aan de koningin – bekend dat de verkiezingen op 22 januari zullen worden gehouden. Die datum is gekozen zodat eventuele nieuwe partijen tot maandag aanstaande de tijd hebben hun naam aan te melden bij de Kiesraad. Onder meer oud-minister Heinsbroek (Economische Zaken, voorheen LPF) heeft zich gemeld met de vereniging Lijst Nieuwe Politiek.

PvdA-bijeenkomst: pagina 3

hoofdartikel: 9