`Winkels op plek vleugel Stedelijk'

Een nieuw winkel- en woningcomplex aan de Van Baerlestraat moet het Stedelijk Museum in Amsterdam de miljoenen euro's verschaffen die het voor de geplande uitbreiding tekortkomt. Daartoe moet de Sandberg-vleugel van het museum worden afgebroken. Het gemeentelijke Project Management Bureau in Amsterdam heeft dit plan doorgerekend. Vandaag zou het gemeentebestuur zich over deze en andere opties buigen.

Stevijn van Heusden, algemeen directeur van het Stedelijk Museum en verantwoordelijk voor de renovatie en nieuwbouw, heeft het idee voor het winkel- en woningcomplex vorige week aan het voltallige museumpersoneel bekendgemaakt. Dat stuitte intern op weerstand, maar conservatoren onthouden zich nu van commentaar. Staflid Hripsimé Visser, conservator fotografie, noemde het gisteren ,,slecht en gevaarlijk om hiermee op dit moment naar buiten te treden''.

Na de vele protesten tegen de annulering van de nieuwbouw en tegen een verhuizing van het museum naar de Zuidas, gaf de Amsterdamse wethouder van cultuur

H. Belliot eerder deze maand opdracht ,,alle mogelijke opties'', waaronder een beperktere uitbreiding naar ontwerp van de Portugese architect Siza, opnieuw te onderzoeken. De andere opties betreffen onder meer renovatie (en uitbreiding) van het huidige museum voor de toegezegde 57,6 miljoen euro, of een totale verhuizing naar de Zuidas. Van Heusden, die als derde optie het woon- en winkelcomplex naar voren bracht, weigerde gisteren enige toelichting te geven, evenals de Stedelijk-woordvoerder.

Ook het Project Management Bureau, dat de opties onderzoekt, wil niets kwijt over het plan, ook niet of het om `miljonairswoningen' gaat, zoals Van Heusden aankondigde. ,,Ik wacht als brave ambtenaar rustig af voor welke varianten het college kiest'', zegt Herman van Vliet, die bij het Bureau als gedelegeerd opdrachtgever voor het Stedelijk optreedt. ,,En die keuze gaan we dan verder uitwerken. Daarna kan iedereen zich er tegenaan bemoeien.''

    • Marianne Vermeijden