Weisglas `te zacht' voor Hoogendijk

Voorzitter van de Tweede Kamer Frans Weisglas (VVD) vindt dat hij LPF-Kamerlid Ferry Hoogendijk anders had moeten aanpakken, toen deze tijdens het debat over de regeringsverklaring `wegwezen jij' siste tegen GroenLinks'er Femke Halsema die bij de interruptiemicrofoon stond. Weisglas zei vanochtend: ,,Ik had hem in de Kamer ter verantwoording moeten roepen en niet achteraf.''

Weisglas zei verder na de verkiezingen graag in zijn functie terug te keren. Hij zou het gek vinden dat door de ruzie tussen de ex-ministers Bomhoff en Heinsbroek er ook een nieuwe Kamervoorzitter zou moeten komen. ,,Bij nieuwe verkiezingen wordt ook een nieuwe voorzitter gekozen''. Hij was in mei de eerste Kamervoorzitter die gekozen werd via `open stemmingen'. Tot dan regelden de voorzitters van de grootste fracties onderling wie er voorzitter werd.

De perikelen binnen de LPF van de afgelopen weken hebben volgens hem het aanzien van de Tweede Kamer geschaad. ,,De manier waarop sommige Kamerleden verbaal met elkaar omgingen is slecht voor de politiek.''

Weisglas vond het in het begin ,,leuk en positief'' dat een nieuwe partij in de Kamer kwam die voor ,,een frisse wind'' zorgde ,,die nodig was in Den Haag''. Maar terugkijkend is hij ,,absoluut'' teleurgesteld in het functioneren van de LPF-fractie. ,,Ze droegen nieuwe vormen voor het parlementair debat aan, maar zijn daar zelf nooit aan toegekomen door intern geruzie.'' Achteraf zegt hij zelf adequaat gereageerd te hebben op het geruzie binnen de LPF door vele gesprekken te hebben gevoerd en Kamerleden ter verantwoording te roepen.