Weer winst voor beurzen Europa

De Europese beurzen stegen vanmorgen en volgden daarmee de stijgende lijn die gisteren werd ingezet in New York. De Amsterdamse beursgraadmeter AEX stond vanochtend voor het eerst in een maand boven de 350 punten, maar de index viel later weer terug en noteerde rond het middaguur 346.92 punten, een winst van 0,6 procent.

De Europese beurzen kregen een oppepper van de positieve stemming op Wall Street. Daar sloot zowel Dow-Jonesindex als de Nasdaq met een stevige winst. De Dow-Jonesindex steeg zelfs voor de zevende keer in acht handelsdagen.

In de loop van de ochtend moesten de Europeanen en deel van hun winst echter weer prijsgeven. Naast de verwachtingen voor de huidige handelsdag in de VS had ook de dalende olieprijs een drukkend effect. De olieprijs daalde gisteren scherp nadat uit opmerkingen van de Amerikaanse president Bush kon worden opgemaakt dat een militair conflict in het Midden Oosten er voorlopig niet in zit. De daling zorgde voor verlies bij BP en Koninklijke/Shell. De laatste daalde met 2,5 procent naar 44,32 euro.

Elekctronicaconcern Philips trok zich aanvankelijk weinig aan van de lager dan verwachte kwartaalcijfers van de Taiwanese partner TSMC, maar het aandeel werd later in de handelssessie toch omlaag getrokken tot 17,11 euro, een verlies van 0,8 procent. Chipmaker ASML verloor ook en noteerde 8,30 euro, een min van 3,5 procent. ASML had veel last van de opmerking van TSMC dat ze minder gaan investeren. Branchegenoot ASMI reageerde averechts en klom met 0,6 procent. Tegenvallende kwartaalcijfers hadden geen gevolgen voor de koers van ASMI, beleggers richtten zich vooral op de orderportefeuille van ASMI, die beter gevuld bleek dan verwacht. Onder de stijgers bevonden zich onder andere concerns als Unilever en Heineken.

Op de andere belangrijke Europese beurzen stond de CAC-index in Parijs 0,9 procent hoger en de FTSE-index in Londen steeg 0,4 procent. De beursgraadmeters in Frankfurt en Zürich stonden als enige in de min. Frankfurt had echter maandagavond al geprofiteerd van de rally op Wall Street. Zürich leed zwaar onder de malaise bij ABB, dat een onverwachte winstwaarschuwing moest bekopen met een koersval van bijna 50 procent. De effectenbeurs in Tokio daalde met 3,2 procent waardoor de Nikkei-index sloot op 8.689 punten.