Vakbonden dreigen met acties bij NS

De vakbonden dreigen met acties op het spoor nadat de onderhandelingen voor een nieuwe CAO voor het rijdend NS-personeel maandagavond zijn afgebroken.

FNV Bondgenoten denkt aan gratis vervoersdagen. NS-directeur personeel Han Noten spreekt van ,,laf gedrag'' van de bonden.

De directie wil de lonen op 1 januari 2003 met 3 procent verhogen en in januari 2004 nogmaals met 1,5 procent. Bestuurder A. van den Berg van FNV Bondgenoten vindt dat onvoldoende. ,,De looptijd van de nieuwe CAO is anderhalf jaar. Gemiddeld wil de directie de lonen met 2,75 procent verhogen. Dat is absoluut te weinig om de inflatie die dit jaar 3,6 procent is, bij te kunnen benen.'' Han Noten vindt dat ,,waanzinnige onzin''. Volgens hem is de inflatie 2,5 procent, in de meest pessimistische variant misschien 2,75 procent, zegt hij. ,,Misschien dat ze hier nog in Sinterklaas geloven, maar ons bod is behoorlijk royaal.''

De vorige CAO is deze maand verlopen. De bonden willen 4 procent loonsverhoging per 1 oktober 2002 en vanaf 1 oktober 2003 2 procent. Ook willen zij een werkzekerheidsgarantie voor al het personeel van NS. De directie heeft deze alleen afgegeven voor het rijdend personeel, tot 2010. NS verkeert momenteel in financieel zwaar weer. Het bedrijf is bezig het personeel op het hoofdkantoor te verminderen. Vorige maand werd bekend dat in de eerste bezuinigingsronde 350 man moet afvloeien. ,,Dan kunnen we die mensen niet in dienst houden voor meer loon zoals de bonden willen. Misschien zou je nog kunnen praten over een nullijn voor dat personeel. Maar zelfs dat is niet bespreekbaar voor de bonden.''

De bonden eisen verder een verbeterde ouderenregeling, zodat werknemers van 55 jaar en ouder ervoor kunnen kiezen minder te gaan werken, zonder dat hen dat wat kost. Noten vindt het meer dan normaal dat mensen die minder gaan werken ,,ook laten zien dat ze dat willen''. Hij vindt de bijdrage van de oudere werknemers van 0,4 procent die korter werken kost, heel redelijk. ,,Bovendien is er voor hen geen pensioenbreuk en hoeven ze geen extra sociale premies te betalen.''

De vakbonden FNV Bondgenoten, VVMC en CNV adviseren hun leden niet in te stemmen met het loonbod van de directie. Noten zegt dat hij meteen naar de rechter stapt als de gratis vervoersdagen worden afgekondigd. ,,Dat is het meest laffe actiemiddel dat ze kunnen bedenken. Voor onze kas is het heel erg slecht. Daarmee maak je de financiële problemen voor het bedrijf alleen maar groter. Bovendien is onrust momenteel heel slecht voor NS.''