Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Portret van zanger Rob de Nijs, die deze week 40 jaar in het vak zit en vanavond in Carré een jubileumconcert geeft. Verder aandacht voor de uitbreiding van de Europese Unie met de oud-ministers van Buitenlandse Zaken Hans van Mierlo en Hans van den Broek. Ned.2, 17.30-18.43u.

Netwerk. Onder meer de wekelijkse enquête over het kabinet-Balkenende en een reportage over de opmars van het portret. Ned.1, 20.32-21.02u.

Nova. Aandacht voor de versplintering van het gedachtegoed van de vermoorde Pim Fortuyn en een reportage over de strijd van de Rotterdamse douane tegen de drugssmokkel. Ned.3, 22.30-23.03u.

Factor. Debat over de dramatische afgang van het kabinet-Balkenende en de ondergang van de LPF. Ook komt het geloof in de politiek ter sprake, nu roddels, ruzie en machtsspel Den Haag hebben platgelegd. Ned.1, 23.30-23.53u.

DOCUMENTAIRE

Werken aan werk: Wondersloffen. Reportage over de Nederlandse fabrikant van de Quick-voetbalschoenen, die in 1992 ten onder ging. Twee jonge ondernemers willen Quick nu opnieuw op de markt brengen. Gesprekken met o.a. oud-voetballers Ruud Geels, Louis van Gaal, Guus Hiddink, Piet Keizer, Rinus Israel en Sjaak Swart. Ned.3, 19.00-19.30u.

Andere tijden. Terugblik op de Duitse Herfst, 25 jaar geleden, waarin de Rote Armee Fraction werkgeversvoorzitter Hans Martin Schleyer ontvoerde en Palestijnse extremisten een passagiersvliegtuig kaapten. Het enige Nederlandse lid van de Rote Armee Fraktion, Ronald Augustin, vertelt over zijn rol in de beweging, zijn contacten en hoe hij nu op zijn verleden terugkijkt. Augustin zat zeven jaar gevangen, onder andere in de beruchte Stammheimgevangenis in Stuttgart. Ned.3, 20.28-21.05u.

SPORT

Voetbal. Voorbeschouwing en rechtstreeks verslag van het Champions-Leagueduel tussen Ajax en Rosenborg. Na deze wedstrijd samenvattingen van o.a. Borussia Dortmund tegen PSV. Ned.2, 20.25-0.30u.

KUNST

The Booker Prize 2002. Rechtstreeks verslag van de uitreiking van de Booker Prize in het British Museum in Londen. De genomineerde schrijvers zijn: Yann Martel, Rohinton Mistry, Carol Shiels, William Trevor, Sarah Waters en Tim Winton. BBC2, 23.00-23.30u.

R.A.M. Eerste aflevering van een 26-delige reeks cultuurprogramma's brengt o.a. gesprekken met de directeur van Boijmans Van Beuningen, Chris Dercon, John Leighton van het Van Gogh Museum en Christoph Buchwald van De Balie. Ook fragmenten van het optreden van Bruce Springsteen in Ahoy'. Ned.3, 23.03-0.25u.

FILM

La septième ciel (Benoît Jacquot, 1997, Fr.). Lichtvoetige studie naar huwelijk tussen Sandrine Kiberlain en Vincent Lindon. Zij – labiel en kleptomanisch – beleeft m.b.v. hypnose en feng shui eerste orgasme. TV5, 18.15-19.45u.

Deep Impact (Mimi Leder, 1998, VS). Dreigende vernietiging van Amerika (en de aarde) verloopt uiterst gedisciplineerd in blockbuster, die het meer van spectaculaire actie moet hebben dan van menselijk melodrama. Met Morgan Freeman als de president. SBS6, 20.30-22.40u., met reclame.

Smokey and the Bandit 3 (Dick Lowry, 1983, VS). Derde en zwakste aflevering in reeks achtervolgingskomedies haalde destijds de Nederlandse bioscopen niet eens. Met Jackie Gleason en Jerry Reed. BBC1, 0.05-1.30u.

What a Carve up! (Pat Jackson, 1962, Eng.). Semi-remake van The Ghoul uit 1933 is een griezelklucht over een man die doet alsof hij is overleden, teneinde zijn erfgenamen te kunnen vermoorden. Morgen, BBC2, 14.15-15.40u.

FILM

Kunststof. Gesprek met schrijver/humorist Kees van Kooten over zijn eerste toneelstuk Wina zingt. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. In het eerste uur literaire variété en na elven een gesprek met massapsycholoog Jaap van Ginneken over zijn essaybundel Striphelden op de divan waarin analyses van stripfiguren als Donald Duck en Superman. 747AM, 22.02-24.00

Domineeskinderen. Gesprek met drie kinderen uit een domineesgezin in Hengelo in de jaren zeventig. De Dijkema's – inmiddels volwassen – kijken terug op de sfeer thuis. Qua levensbeschouwing lopen ze nu uiteen van kritisch gereformeerd tot spiritueel en atheïstisch. Morgen, 747AM, 16.02-16.45u.