Robert Long

Bijna dertig jaar na zijn Nederlandstalige debuut wilde Robert Long naar eigen zeggen terug naar de onopgesmukte eenvoud van toen. Op zijn nieuwe cd Brand wordt hij begeleid door een kleine kern van zeven musici, wiens sfeervolle, intieme geluid de klank van deze sierlijke luisterliedjes bepaalt. Dat er af en toe ook een koortje opklinkt (,,doebiedoewah'') is bijna een stijlbreuk.

Steeds weer vindt Long nieuwe woorden voor de liefde, die hij zo vaak bezingt. Als altijd heeft hij vanzelfsprekende melodietjes gemaakt waar hij soepele zinnen overheen legt. Zo'n wiegend liedje als Weet je nog, Gent? (,,we kusten en blusten de brand in ons lijf'') behoort tot zijn beste, net als het tere Jouw armen. Hoewel er ook minder geïnspireerde herhalingsoefeningen tussen zitten, bewijst Long weer hoe goed het Nederlands zich laat zingen – als het maar goed geschreven is.

Robert Long: Brand. RLCD 101 2, www.robertlong.nl

    • Henk van Gelder