Reizen naar heel Indonesië nu ontraden

Het Calamiteitenfonds Reizen (CFR) heeft gisteren een negatief reisadvies gegeven voor heel Indonesië. De Nederlandse reisbranche reageert geschrokken.

Het advies volgt op de bloedige aanslag op het Indonesische eiland Bali die vorige week ongeveer 190 mensen het leven kostte en het standpunt dat verscheiden Europese landen thans innemen.

Het Calamiteitenfonds onthield zich vorige week nog van een negatief reisadvies, omdat het geen ,,acute en concrete dreiging heeft kunnen vaststellen''. Het fonds herziet dat advies nu, omdat de meeste Europese overheden, waaronder het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken, het reizen naar Indonesië wel afraden. Het negatief reisadvies geldt tot 13 november.

De Nederlandse reisbranche is zeer ongelukkig met het besluit van het calamiteitenfonds. ,,Deze maatregel was begrijpelijk geweest als die direct vorige week was genomen, maar nu word ik er niet blij van'', aldus bestuursvoorzitter L. Frankenhuis van de grootste reisorganisatie van Nederland TUI-Travel, een grote internationale reisorganisatie (in Nederland onder meer Arke en Holland International). ,,In de afgelopen week is daar niets aan de situatie veranderd.''

Volgens Frankenhuis is het niet logisch dat Nederland de rest van Europa volgt. ,,Het is makkelijker voor andere landen om een algemeen negatief advies te geven. Nederland is traditioneel de grootste leverancier van toeristen aan Indonesië, behalve voor Bali.''

Het Calamiteitenfonds had volgens hem beter kunnen volstaan met het verlengen van het bestaande negatieve advies, dat alleen voor de rampplaats Kuta op het Indonesische eiland gold.

Ook de Nederlandse Vereniging van Onafhankelijke Indonesië Reisspecialisten (NVOIR) vindt dat het besluit van het calamiteitenfonds een smalle basis heeft. ,,Waarom nu opeens voor heel Indonesië? Er doen weliswaar geruchten de ronde over meer aanslagen, maar dan kan het negatieve advies net zo goed worden uitgebreid tot India en Maleisië'', stelt NVOIR-voorzitter H. Halferkamps.

Het Calamiteitenfonds is een organisatie van de Algemene Nederlandse Vereniging Reisorganisaties (ANVR) en stichting Garantiefonds Reizen (SGR). Als het fonds een negatief reisadvies geeft, wil dat zeggen dat bij een vakantie naar die plaats geen reisverzekering kan worden afgesloten. Bij het annuleren van de reis krijgt men zijn geld terug.

De acht reisspecialisten op het Verre Oosten, die lid zijn van de NVOIR, hebben momenteel circa duizend vakantiegangers in Indonesië zitten en TUI-Travel ruim tweehonderd.

Frankenhuis: ,,We onderhouden met al onze klanten daar contact en hebben niet of nauwelijks te maken gehad met annuleringen. Alleen Kuta Beach op Bali wordt momenteel even gemeden.''

TUI verwacht dat veel mensen door het nieuwe reisadvies hun vakantie naar Indonesië nu wel gaan annuleren. ,,Ze zijn immers niet meer verzekerd.''