Raymzter wil stof doen opwaaien

De platenmaatschappij voorzag al problemen, toen rapper Raymzter het nummer Kut Marokkanen??! wilde uitbrengen. Maar hij zette zijn zin door. ,,Ik wil muziek maken waar ik 100 procent achter sta.''

Kut Marokkanen??! is géén protestsong, zegt rapper Raymzter met nadruk. Maar de provocerende titel van deze eerste single van de Marokkaans-Nederlandse Raymon (22) slaat wel degelijk op de vooroordelen tegen Marokkanen. ,,Onterecht worden we gehaat en gevreesd (...) ze kijken me aan alsof ik vloog in de Twin Towers'', rapt Raymzter.

Bij medewerkers van een fabriek in Uden, die de cd moesten inpakken, schoot de titel op de hoes in het verkeerde keelgat. Ze begonnen een spontane staking, maar nadat het nummer was gedraaid in de kantine, gingen ze weer aan het werk. ,,Het kan natuurlijk net zo goed een rechts-extremist zijn die zo'n nummer uitbrengt'', zegt Raymzter. ,,Zij wisten niet dat ik Marokkaans ben. Maar naderhand konden ze er hard om lachen.'' Hij aarzelt. ,,En misschien vonden ze de dingen die ik meld ook wel correct.''

De platenmaatschappij wilde het nummer aanvankelijk niet uitbrengen, omdat zij problemen met de titel voorzag. Raymzter: ,,Ik zei: `Luister eens, we doen deze of we doen helemaal niks.' Ik wilde deze gewoon als eerste, omdat het heel actueel is. Ik schreef de tekst in de tijd dat minister Nawijn criminele Marokkanen het land uit wilde zetten. Dat is gewoon te gek. Hebben ze het ooit over criminele Nederlanders?''

De clip bij het nummer extatisch dansende Marokkaanse mannen en vrouwen in een discotheek rekent af met het clichébeeld van gesluierde vrouwen en biddende mannen in de moskee. Maar het is geen hiphop-clip zoals er al zoveel zijn. ,,Over het algemeen zie je in hiphop-clips vrouwen in hun ondergoed lopen en wordt geweld verheerlijkt'', zegt Raymzter. ,,Ik vind dat we een heel nette clip hebben afgeleverd.''

De rapper wil zijn luisteraars ,,laten nadenken over wat ze in de krant lezen''. Maar hij benadrukt dat Kut Marokkanen??! geen `zij tegen ons'-nummer is. ,,Je kunt de tekst interpreteren zoals je dat zelf wilt. De tekst is voor mensen die zich aangesproken voelen.''

Raymzter wil een paar dingen rechttrekken: ,,Sommigen zien mij nu als `de stem van de Marokkanen', maar dat ben ik niet. Ik zie mijzelf eerder als de stem van de hiphop. Ik rap niet alleen voor Marokkanen en mijn mening is ook niet de mening van de hele Marokkaanse gemeenschap. Ik zeg gewoon wat ík wil zeggen.''

Op het album van Raymzter dat volgend jaar uitkomt, staan nummers over privacy, oorlog en softdrugs. ,,Ik ben politieker getint dan de doorsnee rapper'', erkent hij. ,,Ik wil muziek maken waar ik 100 procent achter sta. Ik vind het onzinnig om tien teksten te maken over hoe goed ik rap en hoe stoer ik ben. Ik rap over de dingen die me aangaan, waarmee ik me bezighoud. Ik wil stof doen opwaaien. Dat gebeurt de laatste tijd te weinig in de hiphop. Hiphop is meer dan bier, vrouwen en mooie auto's.''

www.nrc.nlletterlijke tekst en link naar geluidsfragment