Olieprijs scherp omlaag na wegebben spanning om Irak

De olieprijzen zijn gisteren scherp gedaald na uitspraken van de Amerikaanse president Bush en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell waaruit kan woden opgemaakt dat er voorlopig geen oorlog komt met Irak.

De oorlogsdreiging heeft de olieprijs de afgelopen maanden flink doen stijgen. Analisten schatten de `oorlogspremie' op 5 tot 10 dollar per vat. De landen in het Midden-Oosten nemen ongeveer een derde van de wereldproductie van olie voor hun rekening.

Het toonaangevende Brent (Noordzee-olie) daalde gisteren in Londen met zo'n 4 procent naar 26,59 dollar per vat en stond vanmorgen op 26,60 dollar per vat (159 liter). In New York daalde de prijs voor het toonaangevende West Texas Intermediate Amerikaanse met ruim een dollar naar 28,36 dollar per vat, het laagste punt sinds begin september. Toch staan de prijzen nog zo'n 40 procent boven de niveau's van begin dit jaar.

President Bush zei gisteren dat hij de diplomatie toch nog een kans wil geven om het conflict met Saddam Hussein vreedzaam op te lossen. Diens opmerking volgde op de uitspraak van minister Powell dat de Verenigde Staten Saddam wellicht laten zitten als de Iraakse leider al zijn massavernietigingswapens ontmantelt.

De uitspraken lijken een versoepeling te zijn van het aanvankelijk harde Amerikaanse standpunt. De Amerikanen drongen tot nu toe aan op het verdwijnen van Saddam, maar lijken nu toe te geven aan de bezwaren van Rusland, China en Frankrijk, die een resolutie in de Veiligheidsraad hebben tegengehouden welke militaire sancties toestaat als Irak niet zou voldoen aan de eisen van de VN.

Of de olieprijs weer zal stijgen hangt af van de ontwikkelingen in het Midden-Oosten en de Veiligheidsraad. Ook de organisatie van olie-producerende landen (OPEC) kan de prijs beïnvloeden. Het kartel komt in december bijeen in Wenen om te spreken over een mogelijke verhoging van de olieproductie. Vooralsnog heeft de OPEC gezegd de productie stabiel te willen laten omdat niet een tekort aan olie voor de hogere prijzen zorgt, maar de dreiging van oorlog. De westerse landen willen graag een hogere prodcutie en lagere prijs om hun economie te stimuleren.