Minister: laat scholen elkaar controleren

Openbare en bijzondere scholen moeten zelf toezicht gaan houden op het onderwijs in islamitische scholen, en vice versa. Dat stelt demissionair minister van Onderwijs Maria van der Hoeven voor in een vraaggesprek in de Nieuwe Revu van deze week.

De bewindsvrouw wil dat ,,basischolen in Nederland de ramen opengooien''. ,,Ik stel me voor dat een groep docenten of medewerkers van de ene basisschool een paar dagen gaat meelopen op een andere basisschool. Ze nemen een kijkje in de keuken: wat gebeurt hier? Wat gaat hier fout? Wat gaat juist goed? Wat kunnen wij inbrengen?''

Een extra voordeel is volgens de minister dat dit de integratie bevordert. Praktische bezwaren wuift zij weg. ,,Niet iedere docent hoeft mee te doen. Het is een kwestie van organiseren.''

Een deel van de de 32 islamitische scholen in Nederland is volgens de minister ,,in kwalitatief opzicht discutabel''. Als voorbeeld noemt ze de islamitische school in Enschede en As Sidiq in Amsterdam. ,,We hebben vrijheid van onderwijs, dus ik kan en wil niets verbieden'', zegt ze.

Wel is ze van plan om de Onderwijsinspectie te vragen deze scholen ,,beter en intensiever dan vroeger'' te controleren. ,,Het gaat me vooral om de vraag of niet-Nederlandse methodes op het gebied van godsdienstles wel verdedigbaar zijn.''