Miljardenstrop gevreesd bij Dexia

De vrees onder beursexperts groeit dat Dexia Bank volgende week een miljardenverlies aankondigt. De Belgisch-Nederlandse bank, die in Nederland de effectenbanken Kempen en Labouchere overnam, zal naar verwachting eind oktober een toelichting geven op de strategie en de problemen met het product `Legio Lease'.

Legio Lease stelde beleggers in staat om met geleend geld in aandelen te beleggen. De meesten kampen met sterke waardedalingen van hun aandelen waardoor zij geld moeten bijstorten. De gedupeerde beleggers verwijten Dexia onvoldoende voorlichting en stellen dat de bank te kort is geschoten bij haar zorgplicht. Zij eisen een schadevergoeding.

Dexia heeft de omstreden aandelenportefeuille op dit moment voor 4,3 miljard euro in de boeken staan. Een analist van zakenbank Merrill Lynch gaat er vanuit dat de bank de gehele portefeuille zal moeten afschrijven, wat tot een eenmalige last van 4,3 miljard euro zou leiden.

Andere analisten vinden die aanname overdreven. Volgens B. Van der Veen de Lille van Rabobank staan beleggers voor circa 1 tot 1,5 miljard euro in het krijt bij Dexia. ,,Dexia kan de looptijd van de leningen verlengen of de rentetarieven verlagen om de gedupeerden tegemoet te treden. Wij houden rekening met enkelen honderden miljoenen euro's aan voorzieningen.'' De Belgische marktvorser H. van der Loos stelt in een reactie dat de portefeuille nooit tot nul kan dalen. ,,Dat is wel erg pessimistisch.''

Doordat Dexia veel leningen verstrekt aan overheden is het belangrijk dat de kredietwaardigheid bovengemiddeld is. Eventuele verliezen zouden die positie in gevaar kunnen brengen.

Eerder verlaagde internationale kredietbeoordelaar Standard & Poor's zijn rapportcijfer voor Dexia.