Lodeweges om resultaten weg bij Groningen

Dwight Lodeweges is gisteren opgestapt als trainer van FC Groningen na de slechte resultaten van de club. Groningen staat laatste in de eredivisie, met één punt uit acht duels. Zondag, na de nederlaag tegen RKC Waalwijk, eisten supporters al het vertrek van de coach.

Het was vooral de bedreigende sfeer bij FC Groningen die Lodeweges (44) heeft doen besluiten de handdoek in de ring te gooien. De oefenmeester vroeg het management van de club gisteren hem van zijn taken te ontheffen. ,,Lodeweges vond de sfeer bedreigend en ik kan me voorstellen dat hij daarom is opgestapt. Het is triest dat het zo is gegaan: er zijn alleen maar verliezers bij FC Groningen'', reageerde directeur Hans Nijland.

De nederlaag tegen RKC was het zevende verlies van FC Groningen. Een kwartier voor tijd moesten supporters van RKC het stadion verlaten, om een confrontatie met supporters van de thuisploeg te voorkomen. Enkele honderden supporters van FC Groningen blokkeerden na de wedstrijd de hoofdpoort het Oosterparkstadion en eisten het vertrek van Lodeweges.

,,Mijn vertrek is het beste voor de club. Het krediet dat ik bij de supporters had, is volledig op. De druk op mij was de laatste tijd onmenselijk'', had Lodeweges zijn vertrek aan het bestuur beargumenteerd. Volgens Veldmate was Lodeweges helemaal kapot naar huis gereden om tot zichzelf te komen.

In een reactie op zijn vertrek liet het bestuur weten dat Lodeweges steeds het beste met FC Groningen heeft voorgehad. ,,Het is hem simpelweg niet gelukt'', aldus Veldmate. Over de financiële consequenties voor de club liet Veldmate weten dat ze er in onderling overleg met Lodeweges in acht seconden uit waren.

Een opvolger voor Lodeweges is er nog niet. Het bestuur beraadt zich daar nog op; voorlopig nemen de assistenten Joop Gall en Hans Schrijver de taken waar.

Lodeweges kwam een kleine anderhalf jaar geleden als belofte van het trainersgilde naar FC Groningen. De geboren Canadees had indruk gemaakt met FC Zwolle, dat onder zijn leiding de best voetballende ploeg van de eerste divisie werd zonder overigens te promoveren. Maar Lodeweges' naam als verantwoordelijke voor verzorgd en aanvallend voetbal was gevestigd. Hij kon zelfs kiezen uit meer clubs en leek aanvankelijk Fred Rutten op te volgen als trainer van FC Twente. Naar zijn gevoel duurden de onderhandelingen met de Enschedese club echter te lang en koos hij voor Groningen. Lodeweges slaagde er in zijn eerste seizoen maar moeizaam in zijn spelers het beoogde aanvallende spel op te leggen. De club eindigde als vijftiende, maar met de komst van Ikedia, Salmon, Landerl en de inmiddels al weer opgestapte Kamata groeide deze zomer de euforie in het Oosterpark. De resultaten bleven uit.

Lodeweges werd met VVOG kampioen bij de zaterdagamateurs en werkte daarvoor als assistent-trainer bij Go Ahead Eagles. Hij werd de zesde trainer die zijn contract niet uitdiende in het altijd woelige Oosterpark. Rob Jacobs, Pim Verbeek, Theo Vonk, Hans Westerhof en Wim Rijsbergen gingen hem voor. Van het zestal was Lodeweges de enige die zelf zijn ontslag indiende.