Koreaanse runderfilet

Het pronkstuk van de `oost ontmoet west'-proeverij was zonder twijfel de Italiaanse Amarone della Valpolicella Classico DOC 1995 `Campo Casalin' van Michele Castellani. Deze fluweelachtige en sterke rode wijn (15 procent alcohol!) was voor iedereen de perfecte keuze voor de botermalse, kruidige runderfilet die ik met een vurige saus serveerde. Er zijn al plannen voor een volgende proeverij met wijn en spijs.

Leg de plakken rundvlees tussen twee vellen vetvrij papier of plasticfolie en beklop ze met een vleeshamer tot ze circa een halve centimeter dik zijn. Leg de plakken vlees in een ruime, zuurbestendige schaal. Doe de sojasaus in een kom en schep er het water, de lente-ui, knoflook, suiker, gember, peper en het sesamzaad door. Schep deze marinade over het vlees en zorg dat elke plak met de marinade bedekt is. Dek de schaal af en laat het vlees zo minstens 3 uur marineren.

Maak de saus door de sojasaus met de sesamolie te kloppen. Klop er dan de zwarte-bonensaus, het water, de rijstwijn, het sesamzaad, de lente-ui en de chilisaus door. Stamp de knoflook met de suiker tot een pasta en schep die ook door de saus. Verdeel de saus over individuele kleine kommetjes.

Rooster het vlees kort boven wit gloeiende houtskool op de barbecue of grill het een paar minuten op een grilleerplaat. Het vlees moet rood of rosé gebakken zijn. Dien op en geef er de rijst en de saus apart bij.

    • Kim Maclean