Huwelijk strop voor Amsterdam

Amsterdam wil geld van het ministerie van Binnenlandse Zaken voor de extra kosten die de gemeente heeft moeten maken bij het huwelijk van kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima. Amsterdam overschreed zijn begroting, vooraf vastgesteld op 2,8 miljoen euro, met 600.000 euro. De hoofdstad heeft nog niets van het Rijk vernomen.

Als basis van de begroting voor het koninklijk huwelijk was de gemeentelijke bijdrage aan de organisatie van de Eurotop in 1997 gebruikt. Deze bedroeg destijds zes miljoen gulden. Het Rijk droeg toen eenzelfde bedrag bij. De Eurotop was het enige evenement dat in omvang en complexiteit in de buurt van het project `2-2-2' kwam.

Niet lang nadat deze begroting was opgesteld, volgden de aanslagen van elf september in de Verenigde Staten. Daardoor veranderde de begroting onmiddellijk. Als eerste betekende dit dat ,,het veiligheidsniveau'' omhoog ging, aldus een woordvoerder van de gemeente. Ook werd de logistiek veel ingewikkelder.

De kroonprins en zijn bruid werden in de Beurs van Berlage in de echt verbonden door burgemeester Cohen. Daarna reden ze naar de nabijgelegen Nieuwe Kerk, waar het huwelijk werd ingezegend. Ten slotte volgde een rijtoer door de stad.

Om de gestegen kosten te dekken is gezocht naar medefinanciers. Volgens de gemeente is dit ,,in een groot aantal gevallen'' gelukt. Zo nam de Stichting Nationaal Oranje Comité een groot deel van de kosten op zich. Winkeliers en ondernemers van de binnenstad zorgden vaak zelf voor de aankleding van hun panden.

Verder betaalde de provincie Friesland de overtocht van het Friese Statenjacht en de skûtsjes. Ook werden de stoelen van ontwerper Richard Hutten, die in de Beurs van Berlage stonden, na afloop van de plechtigheid verkocht. Op deze en vele andere manieren wist de gemeente de overschrijding binnen de perken te houden.

De gemeente noemt de voorbereidingstijd tot aan het evenement kort. ,,Denkend aan de diverse activiteiten die op het krappe grondgebied van het centrum in een zeer kort tijdsbestek moesten plaatsvinden, kan Amsterdam terugkijken op een geslaagde dag.''

De gemeente wijst er in een persbericht op dat ,,onze hoofdstad'' bij ongeveer 40 miljoen mensen wereldwijd positief in beeld is gebracht. En dat ,,we hebben laten zien dat we in Amsterdam weten hoe we een leuk feest moeten vieren én organiseren!''