Heinsbroek wil zeker tien zetels

Oud-minister Herman Heinsbroek begint een nieuwe partij: de Lijst Nieuwe Politiek.

Over minder dan tien zetels wil hij eigenlijk niet eens nadenken, zegt Herman Heinsbroek. ,,Het worden er zeker meer. Vijf of zeven zetels? Dat lijkt me niet zo aantrekkelijk. Dan loop je te hoop tegen een sterke coalitie. Dan loopt de Tweede Kamer leeg als je aan het woord komt.'' Of hij bij vijf zetels toch in de Kamer gaat, weet hij nog niet. ,,Dat beslis ik dan''.

De Lijst Nieuwe Politiek gaat de nieuwe partij van de voormalige LPF-minister van Economische Zaken heten, zo bevestigt Heinsbroek vanuit Saint Tropez, waar hij in zijn tweede woning vakantie houdt.

Zijn beslissing om verder te gaan in de politiek is nog niet helemaal zeker. ,,Ik moet ten minste 25 goede kandidaten vinden. Het mag geen kippenhok worden. Daar is Fortuyn mee in de problemen geraakt. Dat was zijn lijst. Dat moet mij niet overkomen. Ik moet zeker weten dat het goede mensen zijn. Dat ze hard willen werken.'' Een van de kandidaten wordt de gewezen LPF-fractieleider Harry Wijnschenk. ,,Hij heeft de makings van een goede politicus.''

Als het tot regeren komt, moeten er ook goede mensen geleverd kunnen worden. ,,Niet dat de één een Bomhoff uitzoekt en de ander een Heinsbroek. Het moet wel een team zijn.'' Heinsbroek ontkent dat hij zelf al opiniepeilingen heeft laten doen om zijn populariteit te meten. Wel weet hij uit een algemene opiniepeiling dat 81 procent van de LPF-kiezers op hem wil stemmen, en 21 procent van de VVD'ers. Maar hij zegt vooral door te willen in de politiek om wat Fortuyn riep. ,,Daar is nog maar weinig van waargemaakt. Met onderwijs is nog niets gebeurd. Er is een veiligheidsplan, maar dat gaat lang niet ver genoeg.'' Aan zijn politieke programma is hij met een aantal adviseurs aan het werk.

Voor versplintering van het voormalige LPF-electoraat is hij niet bang. ,,Er gaat er maar één partij uitspringen.'' Samenwerking met anderen zegt Heinsbroek niet uit te sluiten. Met fractieleider Teeven van Leefbaar Nederland heeft hij even gesproken. ,,Maar mij werd niet duidelijk wat hij wilde. Wil hij samenwerken? Leefbaar Nederland vind ik niet zo vreselijk interessant. Dat zijn maar twee zeteltjes.'' Minister Nawijn, beoogd LPF-lijsttrekker, zei vanmorgen: ,,Mensen die nieuwe politiek willen, moeten elkaar de hand toesteken in plaats van vliegen afvangen.'' Heinsbroek zegt hierop: ,,Nawijn, steek mij de hand toe en wordt lid van de LNP.'' Nadeel noemt Heinsbroek wel dat Nawijn bij de zeven LPF-bewindslieden hoort (,,dat stelletje domoren'') die door CDA en VVD om de tuin zijn geleid. Hij zegt ze gewaarschuwd te hebben dat het kabinet zou vallen als hij samen met Bomhoff zou aftreden. De ruzie met Bomhoff is vreselijk opgeblazen. ,,Ik werd gek van zijn vergadertechniek. Ik ben een solist, maar Bomhoff heeft dat woord uitgevonden.''

    • Herman Staal