Factor 35

Het `Campement Safari'is in wezen een uitvalsbasis voor de jacht. Veel Europeanen hebben de weg hierheen al gevonden, als ik de uitbaatster mag geloven.

Het Campement bestaat uit een zeer grote hut – de eetzaal – en twaalf ronde vijfpersoonshutjes met een rieten dak. De hutjes beschikken over degelijk sanitair en airco. Er is een zwembad op het complex. Dat is fijn, zo meteen na de koers.

Zit ik vanochtend om 8.15 uur in Tambacounda nog tevreden achter een kop en een broodje, komt Jean Claude het restaurant binnenstormen. Jean Claude Camera is de ploegleider van Senegal Mixte. Blijkt: de start is vervroegd van 9.00 naar 8.30 uur.

Kom ik zelf de slaapzaal van het Centre de Formation binnenstormen. Blijkt: mijn zwarte ploegbroeders hebben mijn koffer al gepakt, het rugnummer op mijn koerstrui gespeld en de tube zonnecrème, factor 35, klaargelegd.

Stipt 8.30 uur teken ik de presentielijst bij de startlijn.

Het zal 9.15 uur zijn geweest dat de meute op weg werd gezonden.

Hoe verder oostwaarts, hoe beter de wegen. Gek genoeg. De route naar Goudiri was kaarsrecht, licht golvend en met een perfect oppervlak. Het nummer van de weg: N1.

We passeerden geen kruispunt, geen rotonde, geen dorp, geen stoplicht. Na 120 kilometer doemde ineens Goudiri op. In minder dan drie uur koers. Er werd weer behoorlijk aan getrokken.

Tot vandaag hebben de (enige) professionals van Selle Italia alles voor zichzelf gehouden: etappes, gele trui, groene trui, witte trui. Op het arrogante af, ware het niet dat men vandaag een kopgroepje enige ruimte gunde, waardoor de dagwinst bij Senegal B terecht kwam.

Feest op het Campement, heel Senegal viert de overwinning van Cledor Boissy, een knulletje van begin twintig. Blank Senegal Mixte viert mee. Tenslotte doet ook blank Senegal mee in het klassement Africain. Dat klassement wordt trouwens aangevoerd door Johan Tournabien, een Franse ploegmaat – let eens goed op die achternaam, die klopt.

    • Peter Winnen