Europese hof sabelt beleid Monti neer

Het Europese Hof heeft vanmorgen het fusieverbod door de Europese Commissie van de Franse elektronicabedrijven Schneider Electric en Legrand ongedaan gemaakt.

De uitspraak is een nieuwe klap voor het mededingingsbeleid van Eurocommissaris Mario Monti.

Volgens het Hof van Eerste Aanleg in Luxemburg wordt de economische analyse van de Commissie bij de beoordeling van de Franse fusie ,,ontsierd door fouten, omissies en contradicties''. Afgelopen juni maakte het Hof om dezelfde redenen een fusieverbod in de Britse reissector (Airtours en First Choice) ongedaan. Het was de eerste keer dat de Europese Commissie na een fusieverbod werd teruggefloten. Vrijdag volgt nog een uitspraak over het fusieverbod Tetra/Laval-Sidel in de verpakkingssector. Ook loopt nog een beroep tegen het fusieverbod van de Amerikaanse firma's General Electric en Honeywell, dat scherp protest van de VS ontlokte.

Eurocommissaris Monti (Mededinging) ligt al enige tijd onder vuur van lidstaten en bedrijven, omdat hij bij de beoordeling van fusies te strikte criteria zou gebruiken. Hierdoor zouden in de EU, in tegenstelling tot de VS geen sterke `spelers' kunnen ontstaan. Monti, die eind vorig jaar consultaties begon na publicatie van een `groenboek', heeft al aangegeven dat hij voor eind dit jaar met hervormingsvoorstellen komt. Volgens ingewijden zal economische efficiencywinst meer aandacht krijgen en wordt de staf van Monti versterkt met meer economen.

Het Hof oordeelt opnieuw zeer negatief over de economische analyse van de Commissie. Zij krijgt alleen gelijk in haar oordeel dat door de miljardenfusie op de Franse markt voor elektronische installatie-apparatuuur een dominante positie zou ontstaan. Maar het Hof vindt ook dat de Europese Commissie hierbij een ,,inbreuk op de rechten'' van de fusiebedrijven heeft gemaakt door in haar aanvankelijke verklaring van bezwaren andere argumenten te hanteren dan in haar uiteindelijke beslissing. Hierdoor is volgens het Hof aan Schneider Electric en Legrand de mogelijkheid ontnomen alsnog goedkeuring te krijgen door het doen van concessies, zoals het afstoten van activiteiten.

Volgens het Hof heeft de Commissie de macht van het fusiebedrijf op de Europese markt ,,overschat''. Het Hof vindt ook dat de macht van twee belangrijke concurrenten, Siemens en ABB, door de Commissie juist is ,,onderschat'', door bijvoorbeeld geen rekening te houden met interne leveringen aan dochterbedrijven. Een woordvoerder van Schneider Electric zei dat de uitspraak wordt ,,bestudeerd''. De woordvoerster van Monti zei vanmiddag dat alleen schadeloosstelling kan worden gevraagd als de Commissie te kwader trouw zou handelen. Volgens haar illustreert de uitspraak dat de Commissie onder effectieve ,,controle'' staat. Het is nog onduidelijk of de Commissie in beroep gaat. Tegen de uitspraak over de Britse reisfusie ging zij niet in beroep.

    • Hans Buddingh'