EU dreigt Israël met arbitrage in importruzie

De Europese Unie dreigt Israël met arbitrage in een slepend conflict over de import van producten uit Israëlische nederzettingen in bezette gebieden. De Deense minister van Buitenlandse Zaken en fungerend EU-voorzitter, Per Stig M⊘ller, zei gisteren na een bijeenkomst in Luxemburg dat de kwestie volgend voorjaar moet zijn opgelost.

Het gaat om export, van vooral landbouwproducten, ter waarde van 200 miljoen euro per jaar. Deze producten worden door de Israëlische autoriteiten geëtiketteerd alsof ze afkomstig zijn uit Israël. Hierdoor wordt geprofiteerd van voordelige importtarieven volgens het associatieverdrag met de EU. Dit voordeel bedraagt zo'n 7,5 miljoen euro per jaar.

De Israëlische minister Shimon Peres (Buitenlandse Zaken), die in Luxemburg de zogenoemde `associatieraad' bijwoonde, zei dat zijn land ,,briljante geesten zal vragen een kwestie op te lossen die van minimaal economisch maar van groot politiek belang is''.

De EU liet na afloop weten dat zij haar ,,positie zal bezien overeenkomstig de regels van het Associatie-Akkoord''. Dit is een verwijzing naar arbitrage. De Europese Commissie heeft de importeurs van de producten vorig jaar gevraagd geld te reserveren voor de heffing van invoerrechten met terugwerkende kracht. Israël stelde eerder voor het tariefsvoordeel van 7,5 miljoen euro als bedrag ineens te betalen. Maar Eurocommissaris Chris Patten (Buitenlandse Betrekkingen) benadrukte gisteren nog eens dat ,,wij de Europese douaneregels moeten toepassen''.