De ballast overboord

Is een overname van bouwbedrijf Ballast Nedam ophanden?

Het onverwachte vertrek van financieel directeur G. Wirken, per 31 december, zet speculaties in beweging. Na een overname is een financieel directeur meestal werkloos: de koper neemt zijn eigen financiële man/vrouw mee.

Ballast Nedam heeft de afgelopen maanden een serie terugtrekkende maatregelen genomen. Het concern, de vierde bouwer van Nederland, gaf afgelopen zomer een winstwaarschuwing. Na het 50 miljoen euro verlies in 2001 duikt het concern dit jaar waarschijnlijk voor meer dan het dubbele in de rode cijfers.

Het winstalarm volgt op de sluiting/verkoop van de resterende buitenlandse activiteiten. Ballast Nedam nam tevens de financiële specialisten van ABN Amro in de arm om de ,,strategische opties voor de toekomst van het concern'' te onderzoeken.

In de Angelsaksische wereld, waar vermeerdering van de waarde van een bedrijf voor de aandeelhouders centraal staat in het directiebeleid, is zo'n adviesopdracht het signaal dat partijen worden gezocht die een overnamebod willen uitbrengen. De grootaandeelhouder van Ballast Nedam, het Duitse Hochtief met 48 procent van de aandelen, heeft twee vertegenwoordigers in de raad van commissarissen. Hochtief is akkoord, of heeft de opdracht aan ABN Amro wellicht zelfs aangedragen. De Duitsers hebben, in tegenstelling tot de meeste Ballast-beleggers op de beurs, aandelen mét stemrecht.

De volgende stap van Ballast Nedam was veelbetekenend. Het concern trok zich onverwachts terug uit een wedstrijd armpje drukken met bouwer en baggeraar HBG, die eerst was overgenomen door de Spaanse concurrent Dragados en inmiddels weer is doorverkocht aan de Nederlandse bouwer BAM NBM. Ballast en HBG zijn samen eigenaar van een profijtelijk baggerbedrijf. Eerst probeerde Ballast Nedam HBG onder druk te zetten om zelf de hele baggerdochter in handen te krijgen. Vervolgens deed Ballast Nedam precies het tegenovergestelde. HBG moet nu voor 210 miljoen euro het belang van Ballast Nedam in de baggerdochter kopen. Wat resteert is Ballast Nedam als bouwer in Nederland plus een gevulde kas.

Grote uitverkoop houden om de waarde van een bedrijf te maximaliseren staat haaks op de groeifilosofie van de doorsnee manager en belegger. Maar een waardevolle uitverkoop is beter dan afwachten, doormodderen of een geldverslindende expansiedrang.

Is het toeval dat een buitenstaander zo'n stap makkelijker zet dan een veteraan in de bedrijftak? L. Berndsen (ex-Aegon) deed het bij conglomeraat Nedlloyd. Ballast Nedam-chef R. Kottman komt van adviesbureau Berenschot.

    • Menno Tamminga