ASMI opnieuw in het verlies

De toeleverancier van de chipindustrie ASMI heeft in het derde kwartaal een minder groot verlies geleden dan het kwartaal daarvoor. Toen bedroeg het verlies 6,4 miljoen euro tegen 4,6 miljoen nu.

Het verlies is een stuk kleiner dan de 12,7 miljoen euro van het derde kwartaal van vorig jaar. Niettemin is het negatieve resultaat groter dan de 3,2 miljoen euro die beleggingsanalisten over het algemeen hadden verwacht.

De omzet van het zowel op de Euronext als op de Nasdaq genoteerde ASMI kwam in het derde kwartaal uit op 140 miljoen euro. Dat is evenveel als in het voorgaande kwartaal, maar flink meer dan de 102 miljoen in het derde kwartaal van vorig jaar.

Het bedrijf stelt dat de orderontvangst in het tweede en derde kwartaal is aangetrokken. Maar de markt voor apparatuur voor computerchips is volgens de Bilthovense onderneming nog zwak. Omdat halfgeleiderfabrikanten, zoals Infineon en ST Microelectronics, hun uitgaven blijven uitstellen, verwacht ASMI dat het lopende kwartaal zwakker zal verlopen dan eerder was voorzien. Het bedrijf gaat er vanuit dat de omzet kleiner zal uitvallen dan in het derde kwartaal.

De leveranciers van halfgeleiderfabrikanten lijden nog steeds onder de sterke afname in bedrijvigheid, eind 2000. Fabrikanten stelden vooral uitbreidingen uit. Toch bespeurt ASMI een voortdurende belangstelling en orderstroom voor nieuwe technologie. De orderstroom groeide met 10 procent tot iets meer dan 152 miljoen euro.

De onderneming opende vorig jaar augustus nog een nieuwe test- en productiehal in Almere. Het bedrijf beschikt over vestigingen in een aantal Europese landen, in de Verenigde Staten en in Azië.

ASMI rekent er vooral op dat de markt voor 300-millimeterapparatuur, die chips maakt uit siliconplakken met een diameter van dertig centimeter, de komende jaren sterk zal groeien. Verder houdt de onderneming de investeringen in onderzoek en ontwikkeling op peil.