Amerikaans jacht One World leidt zeilregatta

De Amerikaanse uitdager One World begint morgen als leider aan de tweede voorronde van de Louis Vuitton-zeilregatta in het Nieuw-Zeelandse Auckland. One World heeft de eerste ronde ongeslagen afgesloten. Het Zwitserse jacht Alinghi incasseerde alleen een nederlaag tegen One World. Negen zeilteams strijden op de Hauraki Golf om de Louis Vuitton Cup, die vlak voor de kerst aan de winnaar zal worden uitgereikt. De nieuwe eigenaar van de beker mag het begin volgend jaar opnemen tegen Team New Zealand. Die strijd gaat dan om de America's Cup, die momenteel in Nieuw-Zeelandse handen is.

Alinghi en One World hebben beide zeven punten. One World begon de regatta met een strafpunt, omdat de organisatoren hadden vastgesteld dat het syndicaat illegaal ontwerpen van Team New Zealand in bezit had. Er waren echter geen bewijzen dat die ontwerpen waren gebruikt. Leider Peter Gilmour van One World zegt dat zijn bemanningsleden de afgelopen twaalf maanden hebben moeten leven met een reeks van valse beschuldigingen. ,,Het lijkt erop dat dit de bemanning dichter bij elkaar heeft gebracht. Het betere teamwork geeft ons dividend op het water'', aldus Gilmour, die het sturen van de jacht in de eerste ronde heeft overgelaten aan James Spithill. ,,Hij levert uitstekend werk, dus we laten de dingen voorlopig zoals ze nu zijn'', aldus Gilmour.

De Nederlandse zeiler Roy Heiner, die als adviseur van de campagne van het Amerikaanse Oracle fungeert, zegt dat in vergelijking met de vorige America's Cup-regatta de boten en de apparatuur veel sterker en robuuster zijn geworden. ,,Je ziet gewoon dat er veel minder vaak dingen kapot gaan. Het is duidelijk dat in de duurzaamheid veel is geïnvesteerd.'' Heiner zegt dat de sfeer bij Oracle goed is, ondanks de derde plaats. ,,We dachten dat we de beste waren en als je dan op de derde plaats staat, doet dat pijn. Het hele team werkt echter hard om dichterbij te komen'', aldus Heiner.

Stuurman Russell Coutts van het jacht Alinghi was zeer tevreden over de eerste ronde. ,,We hebben onze sterkste zestien zeilers nog niet tegelijkertijd aan boord gehad. We moeten een manier vinden waarop we het gat met One World kunnen dichten, maar we plannen op dit moment geen grote veranderingen'', aldus Coutts, een Nieuw-Zeelander die drie jaar geleden een nationale held werd toen hij aan het roer van Team New Zealands jacht de America's Cup won.

Heiner erkent dat de eerste twee voorronden voor de kanshebbers van beperkt belang zijn. Onderaan de ranglijst is de situatie anders. Het laagst geklasseerde team moet na de tweede ronde naar huis. De overige acht gaan door naar de kwartfinales. ,,De lijstaanvoerder na twee ronden mag echter de tegenstander voor de rechtstreekse duels in de kwartfinales uitkiezen. Alle teams in de top-drie azen op die positie'', zegt Heiner.

De stand na de eerste voorronde: 1. One World (VS) en Alinghi (Zwi) 7 overwinningen; 3. GBR Challenge (GB) en Oracle (VS) 4, 5. Prada (Ita) Team Dennis Connor (VS) en Victory Challenge (Zwe) 3, 8. Mascalzone Latino (Ita) 1, 9. Le Defi Areva (Fra) 0. De race uit de eerste ronde tussen Mascalzone en Prada moet nog plaatshebben. Dit duel werd gisteren opnieuw afgelast wegens te veel wind.

    • Hans van Kregten