Ambtenaar mag na 65ste doorwerken

Rijksambtenaren gaan niet meer met 65 jaar automatisch met pensioen. De ontslaggrond `het bereiken van een pensioengerechtigde leeftijd' moet uit het Rijksambtenarenreglement worden geschrapt.

Dit is de inzet van demissionair minister Remkes (Binnenlandse Zaken) bij de onderhandelingen over een nieuwe CAO voor de rijksambtenaren. Het rijk heeft te maken met een vergrijzend personeelsbestand, de gemiddelde leeftijd van de circa 120.000 rijksambtenaren is 43 jaar. Relatief veel ambtenaren bereiken het komende decennium de pensioengerechtigde leeftijd.

Met de maatregel om de automatische pensioenleeftijd af te schaffen hoopt Remkes dat ambtenaren langer gaan doorwerken. Volgens Binnenlandse Zaken heeft de maatregel voor werknemers geen negatieve consequenties. De rechten blijven hetzelfde. Iedereen kan volgens Binnenlandse Zaken gewoon op zijn 65ste met pensioen. Het initiatief komt alleen bij de werknemer zelf te liggen. De vakbonden zijn niet enthousiast over het voorstel van Remkes. Zij vrezen dat dit het begin is van het verhogen van de pensioengerechtigde leeftijd.

De onderhandelingen over de CAO voor rijksambtenaren zijn vrijdagnacht afgebroken. Het voornaamste breekpunt was overigens niet het schrappen van de ontslaggrond bij het bereiken van pensioengerechtigde leeftijd, maar de geboden loonsverhoging. Zoals al in het regeerakkoord is opgenomen weigerden de onderhandelaars van Binnenlandse Zaken verder te gaan dan een loonsverhoging van 2,5 procent.

De bonden vinden dit echter veel te weinig. Ze eisen minimaal een 3,5 procent loonsverhoging. De vier bonden die de onderhandelingen voeren, AbvaKabo FNV, CNV Publieke Zaak, CMHF en AC, zullen het eindbod van Remkes met een negatief advies aan de achterban voorleggen. Daarna zijn acties van de ambtenaren niet uitgesloten.

Bestuurder Hut van de CMHF verklaart te hopen dat de politiek zich realiseert dat de rijksambtenaren niet altijd de sluitpost op de begroting kunnen vormen.