Aanslag met auto op bus eist 14 levens

Bij een Palestijnse zelfmoordaanslag op een bus in het noorden van Israël zijn gistermiddag veertien inzittenden gedood en tientallen mensen gewond. Ook de twee daders kwamen om.

Zij reden hun jeep, volgeladen met explosieven, tot vlak achter de voor een verkeerslicht stilstaande bus en brachten die tot ontploffing.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag, tijdens het spitsuur op een snelweg nabij de stad Hadera, is volgens een in Beiroet uitgegeven verklaring opgeëist door de militante Islamitische Jihad. Volgens het Israëlische leger is de aanval voorbereid in de stad Jenin, op de Westelijke Jordaanoever.

Hadera ligt op ongeveer vijftien kilometer afstand van de Westelijke Jordaanoever. Juist vorige week werd een uitgangsverbod in Jenin opgeheven, dat was bedoeld om nieuwe terreurdaden te voorkomen. ,,Elke keer als we de burgers hoop willen bieden op terugkeer naar een normaal leven, worden we er op een uiterst pijnlijke manier aan herinnerd dat de terroristische infrastructuur niet alleen blijft bestaan maar ook sterker wordt'', aldus de legerwoordvoerster.

De explosie van de jeep zette de bus in lichterlaaie en zorgde voor een kettingreactie van ontploffend munitie van soldaten die in de bus meereden en van de benzinetanks. Twaalf inzitten waren op slag dood.

De Palestijnse aanslag van gisteren was de zwaarste in drie maanden. Afgelopen juni kwamen bij een soortgelijke aanval op een bus in het noorden Israël zeventien mensen om. Ook deze terreurdaad werd opgeëist door de Islamitische Jihad. De Israëlische radio en televisie citeerden gisteren anonieme veiligheidsbronnen die zeiden dat een 30-jarige leider van de Islamitische Jihad, Eyad Sawalha, achter de aanslagen zit. Volgens hen zitten de Israëlische veiligheidsdiensten al maanden achter Sawalha aan. Hij zou vanuit Jenin hebben geopereerd. Eerder deze maand nog, op 10 oktober, blies een Palestijnse zelfmoordenaar zich op bij een bushalte bij Tel Aviv. Daarbij werd een oudere vrouw gedood.

De jongste aanslag komt aan de vooravond van het bezoek van de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken, William Burns, voor overleg met de Israëlische en Palestijnse autoriteiten over een Amerikaanse vredesplan. Volgens het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken is de aanval bedoeld om de vredespoging van Burns te ondermijnen.

De Palestijnse leider Yasser Arafat veroordeelde de aanslag: ,,Het Palestijnse leiderschap is tegen dergelijke aanvallen tegen burgers, Israëliërs of Palestijnen''. Maar de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Shimon Peres, zei dat de Palestijnse Autoriteit de ulitieme verantwoordelijkheid draagt omdat Arafats veiligheidstroepen geen serieuze poging hebben ondernomen om dergelijke aanslagen te voorkomen.

Waarnemers rekenen er op dat er snel een Israëlische reactie komt, zoals in juni toen het Israëlische leger een offensief begon op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook. Bij dat offensief werd het hoofdkwartier van Arafat vrijwel geheel vernietigd.