Weinig actie op beurzen Europa

De meeste Europese beurzen stonden rond het middaguur op winst, maar de oogst was mager. De aandacht op de financiële markten ging meer uit naar de effecten van het Ierse `ja' tegen het verdrag van Nice, waardoor uitbreiding van de Europese Unie met tien Oost-Europese landen een stap dichterbij kwam. De koers van de euro, die vrijdag nog op 0,9710 dollar per euro stond, trok bijna een half procent aan tot 0,9750 dollar.

Europese staatsobligaties wonnen wat aan koers na hun verliezen vorige week als gevolg van de opleving van de aandelenkoersen. In Oost-Europa trokken de koersen van de lokale valuta's en obligaties flink aan.

Op de aandelenbeurzen was de stemming afwachtend, en de handel dun. Rond het middaguur noteerde de AEX-index een winstje van 0,68 punten, op 346,02 punten. In de rest van Europa was hetzelfde beeld te zien. Londen stond op een winst van 0,2 procent, Parijs op 0,2 procent en ook de beurs van Frankfurt kon 0,2 procent omhoog.

De Franse CAC-40-index en de FTSE-index van de beurs van Londen stegen enkele tienden van procenten. Alleen de indices in Duitsland en Zwitserland boekten een koersdaling van rond de 0,5 procent.

Op het Damrak deden vooral de technologiefondsen hun best. Getronics voerde de lijst aan met een stijging van zo'n 14 procent. CMG en ASML bleven niet ver achter.

Een forse tegenvaller presenteerde Swiss Life in Zürich. Het verlies van het Zwitserse levensverzekeringsconcern over het eerste halfjaar van 2002 was nog ernstiger dan het vorige maand had aangekondigd. Na herberekening bleek er 192 miljoen Zwitserse franc meer weg te zijn. Reden voor beleggers om het fonds massaal te dumpen. De beurswaarde van Swiss Life kelderde met ruim 10 procent.

De effectenbeurs van Tokio is de week met verlies begonnen. De Nikkei-index kwam 107,7 punten lager uit op 8978,41 punten, een verlies van 1,2 procent.

Ook elders in het Verre Oosten deden de beurzen het niet goed. Samsung SDI, de grootste producent van beeldschermen voor computers ter wereld, presenteerde tegenvallende kwartaalcijfers. Die drukten de Kospi-index. De graadmeter van de beurs van Zuid-Korea sloot 2,7 procent lager.

Ook Hongkong en Sidney sloten met licht verlies.