Verrijkte kippenkooi

Met de verrijkte kooi voor kippen schiet niemand iets op. Dit in tegenstelling tot wat Roland Giebels (NRC Handelsblad, 15 oktober) beweert. In een dergelijke kooi kunnen de dieren hun vleugels niet uitslaan, hun veren niet opzetten of verzorgen en niet omdraaien zonder andere dieren te verstoren.

Maar behalve de kip schiet ook de pluimveesector er niks mee op. De verrijkte kooi is namelijk niet meer dan een slecht verbeterde legbatterij. Het dier moet het doen met een zitstok en een plastic flap waar zij het ei achter moet leggen. Het beeld verandert niet: de kippen zitten nog steeds boven op elkaar gestapeld in kooien.

Iedereen die in een stal met een legbatterij is geweest weet het: dit kan je aan een gewone burger niet uitleggen.

De commissie-Wijffels vertolkte naar aanleiding van de MKZ-crisis een breed gedragen mening: zo kon het niet langer meer. De veehouderij moet op een andere leest geschoeid worden en kippen moeten weer kunnen scharrelen.

    • Rathenau Instituut te den Haag
    • Milieu te Utrecht Lydia Sterrenberg
    • Kees-Jaap Hin