Val kabinet 2

Eindelijk zijn we van de ruziënde malloten verlost. Goud had de LPF in haar handen. Een mandaat van ruim anderhalf miljoen kiezers om een frisse wind door Den Haag te laten waaien. Door dit mandaat had zij een historische rol in de Nederlandse politiek kunnen spelen. Slechts smeulende resten en een hoop teleurgestelde kiezers laat zij achter.

Is nu met de val van het kabinet het probleem opgelost? Daar ziet het niet naar uit. Een groot deel van de oppositie laat geluiden horen die het ergste doen vrezen. Met een nauwelijks verhulde triomfantelijkheid willen zij ons doen geloven dat die malloten in het kabinet en de Tweede Kamer het gevolg zijn van een `foutje' van de kiezer. Dat zal niet nog een keer gebeuren. De kiezer is wakker geworden. Dus, nieuwe verkiezingen, hobbeltje gladstrijken en de draad weer oppakken uit het pre-LPF tijdperk.

Dat nu is ongelooflijk dom. Hiermee geven ze blijk niet veel geleerd te hebben. Natuurlijk is er nog niks veranderd sinds 15 mei. Nog steeds zijn er heel veel mensen die vinden dat het echt anders moet. De kans is echter groot dat deze niet weer te mobiliseren zijn. Met dank aan de LPF. Bij de komende verkiezingen zullen, door een lage opkomst, de traditionele partijen weer winst boeken. De kans is levensgroot aanwezig dat Den Haag dan op de oude voet verder gaat, niet wakker geschud en alleen maar denkend dat het een nachtmerrie heeft beleefd. Een grotere fout zou de politiek niet kunnen maken.

    • Dirk-Jan Francissen Amsterdam