Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Onder meer een reportage over de verschillen tussen portretten van toen en nu naar aanleiding van een tentoonstelling in het Amsterdams Historisch Museum. Wie rijk en belangrijk was liet zich in de 17de eeuw vereeuwigen door schilders. Ned.2, 17.30-18.43u.

Netwerk. Reconstructie van het failliet van UNSCOM. Na een aanvankelijk succesvolle periode ondervonden de wapeninspectieteams felle tegenwerking van Irak. Aan het woord komen onder anderen Rolf Ekeus, voormalig hoofd van UNSCOM en Khidir Hamza, tot 1995 de directeur van het nucleaire programma van Irak. Ned.1, 20.30-21.02u.

Nova. Demissionair staatssecretaris Van Leeuwen over het LPF-voorstel het kabinet te lijmen en aandacht voor de sluipschutter in Washington. Ned.3, 22.30-23.03u.

DOCUMENTAIRE

Water als mensenrecht. Documentaire van Joos de Haas over water tijdens de wereldconferentie voor Duurzame ontwikkeling die in september in Johannesburg werd gehoudenen. Afgelopen zaterdag door Lolke van der Heide besproken. Ned.3, 20.02-20.32u.

Kwesties: Tot zondag. Over het 16-jarige Franse meisje Pascaline dat zonder hulp van een vader en haar ouders toch voor haar dochtertje kiest. Canvas, 21.00-21.45u.

Dokument: Droomkastelen. Zie tv-vooraf. Ned.1, 22.58-23.45u.

PRAATPROGRAMMA

Het jongeren lagerhuis. Zestien jongeren discussiëren over de val van het kabinet, strengere straffen voor spieken tijdens examens en junkfood. Ned.3, 19.00-19.30u.

Achterkant v/h gelijk. Journalisten onder wie Elsbeth Etty, Elsevier-columnist Hans Hillen en RTL-journalist Frits Wester debatteren over hun verantwoordelijkheid en de vraag of zij aansprakelijk kunnen worden gesteld voor de gevolgen van hun publicaties of uitzendingen. Ned.3, 21.05-22.00u.

MUZIEK

De week van de jaren '70. Eerste aflevering van een sfeerbeeld over het muziekleven van de jaren zeventig op basis van archiefmateriaal en reportages. Op de radio vanavond aandacht voor de symfonische pop in de jaren zeventig. Ned.1, 18.28-18.58u. & Radio 2, 23.02-24.00u.

FILM

The Long Kiss Goodnight (Renny Harlin, 1996, VS). Goedkoop geweld en flauwe grappen kenmerken mislukt vehikel voor Geena Davis, geregisseerd door haar toenmalige echtgenoot. Aan geheugenverlies lijdende modelmoeder wordt beetje bij beetje weer degene die ze ooit was: huurmoordenares in dienst van de CIA. SBS6, 20.30-22.50u., met reclame.

. Twilight (Robert Benton, 1998, VS). Smaakvol entertainment van de regisseur van Kramer vs. Kramer is een hommage aan de schoonheid en de wijsheid van de ouderdom. Met Paul Newman als drankzuchtige privé-detective, Gene Hackman als stervende ex-Hollywoodster, Susan Sarandon als diens tweede vrouw en James Garner als criminele klusjesman. Yorin, 21.30-23.20u., onderbroken door reclame.

Inch'Allah dimanche (Yamina Benguigui, 2001, Frankrijk/Algerije). Algerijnse moeder van drie kleine kinderen voegt zich in 1974 bij haar in Frankrijk werkende echtgenoot. Speelfilmdebuut biedt bitterzoet drama over aanpassingsproblemen en sluimerend feminisme. TV5, 22.20-24.00u.

. The Little Ark (James B. Clark, 1972, VS). Max Croiset, Johan te Slaa en Lo van Hensbergen spelen bijrollen in familiefilm, naar de roman van Jan de Hartog, over twee Nederlandse kinderen die hun vader proberen te vinden tijdens de watersnoodramp van 1953. Morgen, SBS6, 13.20-15.15u., met reclame.

RADIO

Kunststof. Gesprek met pianist Louis van Dijk over zijn nieuwe cd die hij opnam met Cor Bakker. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van gepensioneerd economieleraar Wim Hermans in Den Bosch een verslag van een zoektocht van Jan Maliepaard naar Chris van Abcoude, de schrijver van legendarische jongensboeken als Pietje Bell en Kruimeltje. Na elven praat schrijver Jan Stavinoha over zijn werkplek. 747AM, 22.02-24.00u.

MadiwodoVPRO. Dr. Laura van het Veer, onderzoekster bij de onderzoeksdivisie `moleculaire pathologie' van het Kanker Instituut in Amsterdam vertelt over de methode die zij ontwikkelde waarmee voorspeld kan worden of de patiënte uitzaaiingen krijgt of niet. Morgen, 747AM, 11.02-12.00u.