Spanning Israël loopt op na ontruiming van nederzetting

Pogingen tot ontruiming van een illegale joodse nederzetting op de Westelijke Jordaanoever heeft afgelopen weekeinde tot grote spanningen geleid in de Israëlische regering van premier Sharon. Minister van Defensie, Benjamin Ben-Eliezer zegt dat hij overweegt af te treden, nadat hij onder zware kritiek is komen te liggen omdat hij afgelopen zaterdag het leger de opdracht gaf tot de ontmanteling van de nederzetting nabij Nablus. Het optreden van het leger leidde zaterdag en zondag tot een heftige confrontatie met honderden joodse kolonisten bij de nederzetting Havat Gilad. Gisteren raakten daarbij vijftig mensen gewond.

Dat minister Bel-Eliezer juist op zaterdag, de sabbath, de opdracht heeft gegeven om tegen de kolonisten op te treden, heeft kwaad bloed gezet, zeggen de religieuze partijen in het land. Minister van die partijen in het kabinet verwijten hun collega van de Arbeiderspartij dat hij de de sabbath heeft ontheiligd. Zo zei de leider van de Nationale Religieuze Partij, Effie Eitam, tevens minister van Infrastructuur: ,,We hebben een minister van Defensie die een verontrustende combinatie is van een leugenaar en een lafaard.'' Overigens bood hij later zijn verontschuldigingen aan voor die woorden.

In een reactie op de harde kritiek zegt Ben-Eliezer de aanvallen op hem van collega-bewindslieden en het gebrek aan steun bij het handhaven van orde en gezag als ,,zeer ernstig'' te beschouwen. Hij zei daarom zijn positie te moeten heroverwegen. Volgens Jerusalem Post heeft de minster gezegd dat de Arbeidspartij uit de regeringscoalitie zal stappen, tenzij minister Eitam wordt ontslagen.

Met bulldozers vernietigde het leger afgelopen zaterdag verschillende geïmproviseerde huizen. De kolonisten kregen steun van inwoners van omliggende nederzettingen. Vanochtend waren ongeveer tweehonderd kolonisten bezig met het herstellen van de schade en het herbouwen van vernielde gebouwen. Tegelijkertijd heeft het leger posten opgezet nabij Nablus om de toestroom van nog meer kolonisten te voorkomen. In het verleden zijn er wel vaker confrontaties geweest tussen de Israëlische veiligheidstroepen en illegale kolonisten op de Westelijke Jordaanoever, maar nog niet eerder is sinds het begin van de tweede intifadah, twee jaar geleden, op zo'n grote schaal opgetreden tegen de illegale nederzettingen.