SMS met beeld en geluid

De opvolger van SMS, de berichtendienst MMS, is ook geschikt voor multimedia.

Het aantal SMS-berichtjes dat dagelijks wordt verstuurd neemt nog altijd fors toe, zeker nu ook de televisie SMS heeft ontdekt. Er wordt geen programma meer uitgezonden of er kan met SMS gereageerd worden.

Nadeel van SMS is dat er maar 160 tekens in een berichtje passen, wat leidt tot zeer creatief, maar onnavolgbaar taalgebruik. Verschillende fabrikanten hebben al geprobeerd om die beperking te omzeilen: eerst met Smart Messaging, later ook met EMS (Enhanced Messaging Service), waarbij drie SMS-berichten worden gecombineerd. Het probleem is dat niet alle mobiele toestellen raad weten met deze diensten, en sommige fabrikanten hebben ze zelfs nooit geadopteerd om maar zo snel mogelijk MMS (Multimedia Messaging) aan te kunnen bieden: SMS met beeld en geluid.

MMS is afgelopen zomer in een groot aantal Europese landen geïntroduceerd en sinds enkele weken is de dienst ook in Nederland beschikbaar. Aanbieder Ben heeft de primeur; andere telecomaanbieders als KPN Telecom komen er pas volgend jaar mee. De dienst, waarvoor geen apart abonnement hoeft te worden afgesloten (wel is een GPRS abonnement vereist), is tot het eind van het jaar zelfs gratis. Daarna kost ieder verstuurd MMS bericht 50 eurocent voor abonnees en 60 eurocent voor prepaid-gebruikers.

Nadeel is dat er nog maar weinig toestellen zijn die MMS ondersteunen: eigenlijk alleen de Nokia 7650 en de Sony Ericsson T300, beide geen goedkope telefoons. De Nokia kost zonder abonnement 800 euro.

Dit laatste toestel is een mobiele telefoon met ingebouwde camera: Fotootjes sturen is wat MMS populair moet maken.

De Nokia 7650 is voor hedendaagse begrippen wat groot uitgevallen. Dat komt omdat de telefoon behalve over een camera ook beschikt over een kleurenscherm (resolutie: 176 208 beeldpunten).

Het maken van een fotootje met de Nokia is kinderspel, en het versturen al even eenvoudig. De foto verschijnt vanzelf op het scherm en via een menu kan het worden verzonden naar mobiel nummer of een e-mail-adres. De kwaliteit is matig (de maximale resolutie bedraagt 640 480 beeldpunten), maar goed genoeg om een indruk te geven van een vakantie of gebeurtenis. Ook in slecht verlichte omgevingen kunnen foto's worden gemaakt. Overigens is het geheugen maar beperkt, dus zit er niets anders op dan om de gemaakte foto's meteen te verzenden of met behulp van Bluetooth radiografisch naar een pc te sturen. We probeerden de telefoon uit met een Apple PowerBook4 en een Bluetooth USB adapter, en dat ging zonder haperen.

Plaatjes sturen is overigens niet het enige dat mogelijk is. Men kan ook een berichtje met geluid sturen. Nadeel is dat nog maar weinig mensen MMS kunnen ontvangen. Een MMS-bericht dat naar een SMS-toestel wordt gestuurd verwijst naar een webadres, waar het MMS-bericht kan worden gelezen en het fotootje kan worden bekeken.

In de toekomst, als het mobiele netwerk sneller wordt, kan MMS ook worden gebruikt voor het versturen van bewegend beeld. Hoewel het erg verleidelijk is om fotootjes met een mobiele telefoon te versturen, zullen de hoge verzendkosten grootschalig gebruik beperken. Al zijn ze daar bij Ben niet van overtuigd: men houdt zelfs rekening met 3 miljoen verstuurde berichten in 2003 en 68 miljoen in 2005.

    • Jan Libbenga