Sluipschutter VS opnieuw actief

De scherpschutter die de afgelopen drie weken in en rond Washington negen mensen heeft gedood en twee heeft verwond, heeft dit weekeinde waarschijnlijk opnieuw een slachtoffer gemaakt. Zaterdag werd op de parkeerplaats van een restaurant in Ashland, in de staat Virginia, een 37-jarige man neergeschoten. De man raakte zwaargewond.

De politie kon gisteren nog niet met zekerheid zeggen dat het om een nieuwe aanslag van de sluipschutter ging, omdat de kogel nog niet is verwijderd uit de buik van het slachtoffer. De conditie van de man is daar volgens zijn artsen nog niet stabiel genoeg voor.

Het was voor het eerst dat de sluipmoordenaar in het weekeinde toesloeg. De man, die vermoedelijk tussen de 20 en 30 jaar oud is en een militaire training heeft gehad, `werkte' tot dusver alleen door de week. Criminologen denken dat de schutter zijn werkwijze verandert zodra de politie denkt een patroon te herkennen. De man heeft de afgelopen drie weken bij benzinestations, winkelcentra en een school schijnbaar willekeurig gekozen mensen neergeschoten.

Zaterdag liet de moordenaar mogelijk een telefoonnummer achter bij het restaurant. Politiecommandant Charles Moose deed gisteren op de Amerikaanse televisie een oproep ,,aan diegene die in het Ponderosa [restaurant] een bericht achterliet''. ,,U gaf ons een telefoonnummer. We willen met u praten. Bel ons op het nummer dat u achterliet.''

Het is niet de eerste keer dat de scherpschutter een boodschap zou hebben achtergelaten. Op 7 oktober vond de politie een tarotkaart met de woorden ,,Beste politieman, ik ben god'' nabij de school waar een 13-jarige jongen werd neergeschoten. Het witte of crèmekleurige bestelbusje dat na een aantal aanslagen werd gezien, is ditmaal niet gesignaleerd.