Slot wielerseizoen Italiaans feest

Met Michele Bartoli als winnaar van de Ronde van Lombardije en Paolo Bettini als winnaar van de wereldbeker is het slot van het wielerseizoen op een Italiaans feestje uitgelopen.

Bartoli won zaterdag zijn tweede wereldbekerwedstrijd van het seizoen. In april schreef hij al de Amstel Goldrace op zijn naam. In Bergamo won hij de sprint van een kopgroep van vijftien renners. Hij troefde landgenoot Davide Rebellin en de Zwitserse oud-winnaar Oskar Camenzind af. Michael Boogerd werd zesde.

Bartoli won in twintig dagen zijn vierde koers. Het waren stuk voor stuk in Italië hoog aangeschreven wedstrijden; een rit in de Ronde van Lucca, waar immer wordt gestreden om een plaats in de WK-selectie, de Ronde van Emilië, Milaan-Turijn en ten slotte de koers van de vallende bladeren ofwel de Ronde van Lombardije.

In zes dagen tijd werd Toscane het centrum van de wielerwereld. In Zolder werd Mario Cipollini een week eerder wereldkampioen. Bondscoach Franco Ballerini had streekgenoot Bartoli, eveneens een Toscaan, niet geselecteerd. Net als Bettini, de winnaar van de wereldbeker en voormalig luitenant van Bartoli. In de Italiaanse overheersing in de eendaagse wedstrijden paste de overwinning van Mapei in het WB-ploegenklassement.

Zoals Cipollini in Zolder naar de wereldtitel werd geleid ondervond Bartoli zaterdag steun van zijn ploeggenoten van Fassa Bortolo. Ontsnappingen, waaronder verscheidene van de Kazak Alexander Vinokourov, hadden niet het beoogde resultaat. Na het pittige klimmetje bij het binnenrijden van Bergamo bleven er vijftien kanshebbers over. Rabobank-ploegleider Theo de Rooij was aangenaam verrast over de aanwezigheid van Boogerd in die groep. ,,Daar had ik eerlijk gezegd niet meer op gerekend. Michael was moe, had last van zijn rug en hij moest er eerder een paar keer vanaf. Zoals veel renners. Ook Bartoli heeft een keer moeten lossen, maar het was een vreemde koers. Niemand kon het verschil maken.'' Bartoli won de sprint met overmacht en bewees terug te zijn op het niveau van voor zijn zware knieblessure uit 1999. De tweevoudig winnaar van de wereldbeker (1997, 1998) roemde het werk van zijn ploegmaats en het in hem gestelde vertrouwen. ,,Ik ben er vaak dichtbij geweest om hier te winnen. In dit jaargetijde rijd ik altijd goed.''

Nog even keek hij terug op het WK, dat hij thuis voor de televisie volgde. ,,Ik was teleurgesteld dat ik geen deel uitmaakte van de Italiaanse ploeg. Ik denk dat ik van nut had kunnen zijn voor Cipollini.'' Op het podium trof Bartoli zijn oud-ploeggenoot en voormalig boezemvriend Bettini. Eind jaren negentig groeide het duo uit elkaar omdat Bettini ook een winnaar werd en Bartoli blessures kreeg. Dat gaf wrijvingen, waarna de laatste eind vorig jaar moest vertrekken bij Mapei. Zaterdag leken alle plooien gladgestreken.

Bettini, in april winnaar van Luik-Bastenaken-Luik, had de wereldbeker alleen nog kunnen mislopen als de Spanjaard Igor Astarloa in Lombardije had gewonnen en hij zelf niet bij de eerste 25 was geëindigd. ,,Ik ben echt blij voor Paolo. Het deed me wat hem hier op het podium te zien als winnaar van de wereldbeker. Hij verdient het'', zei Bartoli. Bettini: ,,We hebben allebei onze eigen weg gekozen, maar we respecteren elkaar. Mooi dat we elkaar hier op het podium treffen.''